Morot (Daucus carota) är en rotfrukt som ofta hävdas vara den perfekta hälsokosten. Dom är krispiga, goda och väldigt näringsrika. Morötter är en särskilt bra källa till beta-karoten, fiber, K-vitamin, kalium och antioxidanter och har ett antal hälsofördelar. Morot har kopplats till lägre kolesterolnivåer och förbättrad ögonhälsa, karoten-antioxidanterna i dem har också kopplats till minskad risk för cancer. De finns i många färger, inklusive gul, vit, orange, röd och lila. De traditionella apelsinfärgade morötterna får sin ljusa färg från beta-karoten, en antioxidant som omvandlas till vitamin A i kroppen.
Mineraler & Vitaminer
Morötter är en bra källa till flera vitaminer och mineraler, särskilt vitamin A,
biotin, vitamin K (phyllokinon), kalium och vitamin B6.
Hälsofrämjande ämnen
Morötter innehåller många växtföreningar, men karotenoiderna är överlägset mest kända. Dessa är substanser med kraftfull antioxidantaktivitet och har kopplats till förbättrad immunfunktion och minskad risk för många sjukdomar. Detta inkluderar kardiovaskulär sjukdom, olika degenerativa sjukdomar och vissa typer av cancer.
Dessa är de viktigaste växtföreningarna som finns i morötter:
Sammanfattning
Morötter är det perfekta mellanmålet, krispigt, fullt av näringsämnen, låga kalorier och smakar sött. De har kopplats till fördelar för hjärtsjukdom, förbättrad matsmältning samt minskad risk för cancer. Det finns flera typer morötter i olika färger, storlekar och former, som alla är bra tillägg till en hälsosam diet.
Hälsofördelar med morötter:
Mycket av forskningen om morötter har fokuserat på karotenoider, dessa har i sin tur visat på minskad risk för cancer. Karotener kan ha en skyddande effekt mot flera typer av cancer, detta inkluderar prostatacancer och koloncancer. Kvinnor med höga cirkulationsnivåer av karotenoider kan också minska risken för bröstcancer. Äldre forskning föreslog att karotenoider skulle kunna skydda mot utveckling av lungcancer, men nyare studier fann ingen skyddande effekt.
Lägre blodkolesterol:
Högt blodkolesterol är en välkänd riskfaktor för hjärtsjukdomar. Intag av morötter har kopplats till lägre kolesterolnivåer.
Ögonhälsa:
Personer som är låga i A-vitamin är mer benägna att uppleva nattblindhet, ett tillstånd som kan förbättras genom att äta morötter rika på A-vitamin och karotenoider.