Det anses att den höga mängden vitamin C och antioxidanter som kiwi innehåller kan faktiskt hjälpa till att behandla människor med astma. En studie från 2000 visade att det fanns en positiv effekt på lungfunktionen bland dem som regelbundet konsumerar färsk frukt, inklusive kiwi. Färsk frukt som kiwi kan minska risken för mottagliga barn.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kan hjälpa till med matsmältningen” heading_tag=”h2″]
Kiwi har gott om fibrer vilket är bra för matsmältningen. De innehåller också ett proteolytiskt enzym som heter actinidin som kan hjälpa till att bryta ner proteinet. En studie fann nyligen att kiwi-extrakt innehållande aktinidin förbättrade kraftigt matsmältningen av de flesta proteiner.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ökar immunförsvaret” heading_tag=”h2″]
Kiwi är näringsrika och fulla av vitamin C. Faktum är att bara 1 kopp kiwi ger cirka 273 procent av ditt dagliga rekommenderade värde. C-vitamin är ett viktigt näringsämne när det gäller att öka immunsystemet för att avvärja sjukdom. En studie fann även att kiwi kan stödja immunfunktionen och minska sannolikheten för att utveckla kyla eller influensaliknande sjukdomar. Detta gäller särskilt hos riskgrupper som vuxna över 65 år och unga barn.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Minskar risken för andra hälsoförhållanden ” heading_tag=”h2″]
Oxidativ stress kan leda till skador på vårt DNA. Detta kan leda till hälsoproblem. Delvis tack vare dess antioxidanter finns det några bevis från en äldre studie att regelbunden konsumtion av kiwi eller kiwi-extrakt minskar sannolikheten för oxidativ stress. Eftersom oxidativ DNA-skada är starkt kopplad till koloncancer kan regelbunden kiwiförbrukning minska risken för koloncancer också.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kan hjälpa till att reglera blodtrycket” heading_tag=”h2″]
Kiwifrukter kan inte bara ge oss en extra boost till vårt immunsystem, de kan också hjälpa oss att hantera vårt blodtryck. En studie från 2014 visade bevis på att de bioaktiva ämnena i tre kiwi per dag kan sänka blodtrycket mer än ett äpple om dagen. På lång sikt kan detta också innebära en sänkt risk för tillstånd som kan orsakas av högt blodtryck, som stroke eller hjärtattacker.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kalcium” heading_tag=”h2″]
Kalcium är viktigt för benhälsan. Denna mineral är också en viktig signalmolekyl för nervsystemet, hjärtat och musklerna.
[/bsf-info-box]
Spenat innehåller också flera andra vitaminer och mineraler, såsom kalium, magnesium och vitaminer B6, B9 och E.
Lutein är kopplat till förbättrad ögonhälsa.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kaempferol” heading_tag=”h2″]
Denna antioxidant är kopplad till minskad risk för cancer och kronisk sjukdom.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Nitrat” heading_tag=”h2″]
Spenat innehåller stora mängder nitrater, vilket kan främja hjärthälsan.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Quercetin” heading_tag=”h2″]
Denna antioxidant kan avvärja infektion och inflammation. Spenat är en av de rikaste kostkällorna för quercetin.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Zeaxanthin” heading_tag=”h2″]
Zeaxanthin kan, liksom lutein, också förbättra ögonhälsan.
[/bsf-info-box]
Spenat är en näringsrik, lövgrön grönsak. Spenat har visat sig gynna hälsan på flera sätt, och den innehåller stora mängder av alla typer av kraftfulla näringsämnen. Spenat kan minska oxidativ stress, förbättra ögonhälsan och bidra till att förebygga hjärtsjukdomar och cancer. Spenat är utan tvekan en otroligt hälsosam mat.
Spenat innehåller två komponenter, MGDG och SQDG, vilket kan sakta ner cancertillväxten. I en studie bidrog dessa föreningar till långsam tumörtillväxt i en människas livmoderhals. De minskade också tumörens storlek (22, 23). Flera mänskliga studier kopplar spenatkonsumtion till minskad risk för prostatacancer. Att äta denna lövgröna kan också hjälpa till att förhindra bröstcancer (24, 25). En annan djurstudie stöder detta krav. Dess resultat tyder på att spenat kan bidra till att undertrycka cancerbildning (26). Spenat innehåller dessutom höga mängder antioxidanter, vilket också kan bidra till förebyggande av cancer (27).
Spenat innehåller också stora mängder nitrat, som har visats bidra till måttliga blodtrycksnivåer och minskar risken för hjärtsjukdomar (28, 29). En randomiserad, kontrollerad crossover-studie av 27 personer fann att ätspinat sänkte effektivt blodtrycksnivån (30). Flera andra studier visar också att spenat kan bidra till måttliga blodtrycksnivåer, vilket leder till förbättrad hjärthälsa (7, 31).