Kanel är en mycket läcker krydda.
Den har varit uppskattat för sina medicinska egenskaper i tusentals år.
Modern vetenskap har nu bekräftat vad människor har vetat i evigheter.
Här är 10 hälsofördelar med kanel som stöds av vetenskaplig forskning.
1. Kanel är rik på ett ämne med kraftfulla medicinska egenskaper
Kanel är en krydda som är gjord av den inre barken av träd som vetenskapligt kallas Cinnamomum .
Det har använts som en ingrediens genom historien, och går tillbaka så långt som i det antika Egypten. Det brukade vara sällsynt och värdefullt och betraktades som en gåva som passade kungar.
Nuförtiden är kanel billig, tillgänglig i varje stormarknad och finns som ingrediens i olika livsmedel och recept.
Det finns två huvudtyper av kanel (1Pålitlig källa):
- Ceylonkanel: Även känd som ”äkta” kanel.
- Cassiakanel: Den vanligaste sorten idag och vad folk i allmänhet kallar ”kanel”.
Kanel görs genom att klippa stjälkarna på kanelträd. Innerbarken extraheras sedan och de vedartade delarna avlägsnas.
När det torkar bildar det remsor som krullas till rullar, så kallade kanelstänger. Dessa pinnar kan malas för att bilda kanelpulver.
Den distinkta lukten och smaken av kanel beror på den oljiga delen, som är mycket hög i föreningen kanelaldehyd (2Pålitlig källa).
Forskare tror att denna förening är ansvarig för de flesta av kanelens kraftfulla effekter på hälsa och ämnesomsättning .
2. Kanel är laddad med antioxidanter
Antioxidanter skyddar din kropp från oxidativ skada orsakad av fria radikaler.
Kanel är laddad med kraftfulla antioxidanter, såsom polyfenoler (3Pålitlig källa, 4Pålitlig källa, 5Pålitlig källa).
I en studie som jämförde antioxidantaktiviteten hos 26 kryddor, slutade kanel som den klara vinnaren, och överträffade till och med ”supermat” som vitlök och oregano (6Pålitlig källa).
Faktum är att den är så kraftfull att kanel kan användas som ett naturligt konserveringsmedel (7Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanel innehåller stora mängder mycket potenta polyfenolantioxidanter.Sammanfattning
3. Kanel har antiinflammatoriska egenskaper
Inflammation är otroligt viktigt.
Det hjälper din kropp att bekämpa infektioner och reparera vävnadsskador.
Däremot kan inflammation bli ett problem när den är kronisk och riktad mot din kropps egna vävnader.
Kanel kan vara användbart i detta avseende. Studier visar att denna krydda och dess antioxidanter har potenta antiinflammatoriska egenskaper (8Pålitlig källa, 9Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Antioxidanterna i kanel har antiinflammatoriska effekter, vilket kan bidra till att minska risken för sjukdomar.Sammanfattning
4. Kanel kan minska risken för hjärtsjukdomar
Kanel har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdom, världens vanligaste orsak till för tidig död.
Hos personer med typ 2-diabetes har 1 gram eller ungefär en halv tesked kanel per dag visat sig ha positiva effekter på blodmarkörer.
Det minskar nivåerna av totalt kolesterol, ”dåligt” LDL-kolesterol och triglycerider , medan ”bra” HDL-kolesterol förblir stabilt (10Pålitlig källa).
Mer nyligen drog en stor översynsstudie slutsatsen att en kaneldos på bara 120 mg per dag kan ha dessa effekter. I denna studie ökade kanel också ”bra” HDL-kolesterolnivåer (11Pålitlig källa).
I djurstudier har kanel visat sig sänka blodtrycket (3Pålitlig källa).
När de kombineras kan alla dessa faktorer drastiskt minska risken för hjärtsjukdomar.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanel kan förbättra några viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdomar, inklusive kolesterol, triglycerider och blodtryck.Sammanfattning
5. Kanel kan förbättra känsligheten för hormonet insulin
Insulin är ett av nyckelhormonerna som reglerar ämnesomsättningen och energianvändningen.
Det är också viktigt för att transportera blodsocker från ditt blodomlopp till dina celler.
Problemet är att många människor är resistenta mot effekterna av insulin.
Detta är känt som insulinresistens , ett kännetecken för allvarliga tillstånd som metabolt syndrom och typ 2-diabetes.
Den goda nyheten är att kanel dramatiskt kan minska insulinresistens, vilket hjälper detta viktiga hormon att göra sitt jobb (12Pålitlig källa, 13Pålitlig källa).
Genom att öka insulinkänsligheten kan kanel sänka blodsockernivåerna, som diskuteras i nästa kapitel.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanel har visat sig avsevärt öka känsligheten för hormonet insulin.Sammanfattning
6. Kanel sänker blodsockernivån och har en kraftfull antidiabetisk effekt
Kanel är välkänt för sina blodsockersänkande egenskaper .
Förutom de gynnsamma effekterna på insulinresistens kan kanel sänka blodsockret genom flera andra mekanismer.
För det första har kanel visat sig minska mängden glukos som kommer in i ditt blodomlopp efter en måltid.
Det gör detta genom att störa många matsmältningsenzymer, vilket bromsar nedbrytningen av kolhydrater i matsmältningskanalen (14Pålitlig källa, 15Pålitlig källa).
För det andra kan en förening i kanel verka på celler genom att efterlikna insulin (16Pålitlig källa, 17Pålitlig källa).
Detta förbättrar avsevärt glukosupptaget av dina celler, även om det verkar mycket långsammare än insulinet självt.
Många studier på människa har bekräftat de antidiabetiska effekterna av kanel, vilket visar att det kan sänka fasteblodsockernivån med 10–29 % (18Pålitlig källa, 19Pålitlig källa, 20Pålitlig källa).
Den effektiva dosen är vanligtvis 1–6 gram eller cirka 0,5–2 teskedar kanel per dag.
För mer information om hur du kan sänka dina blodsockernivåer, kolla in 15 enkla sätt att sänka blodsockernivåerna naturligt .
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanel har visat sig sänka blodsockernivåerna vid fastande, och har en potent antidiabetisk effekt vid 1–6 gram eller 0,5–2 teskedar per dag.Sammanfattning
7. Kanel kan ha positiva effekter på neurodegenerativa sjukdomar
Neurodegenerativa sjukdomar kännetecknas av progressiv förlust av hjärncellers struktur eller funktion.
Alzheimers och Parkinsons sjukdom är två av de vanligaste typerna.
Två föreningar som finns i kanel verkar hämma uppbyggnaden av ett protein som kallas tau i hjärnan, vilket är ett av kännetecknen för Alzheimers sjukdom (21Pålitlig källa, 22Pålitlig källa, 23Pålitlig källa).
I en studie på möss med Parkinsons sjukdom hjälpte kanel till att skydda nervceller, normaliserade signalsubstansnivåer och förbättrad motorisk funktion (24Pålitlig källa).
Dessa effekter behöver studeras vidare hos människor.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanel har visat sig leda till olika förbättringar för Alzheimers och Parkinsons sjukdom i djurstudier. Människoforskning saknas dock.Sammanfattning
8. Kanel kan skydda mot cancer
Cancer är en allvarlig sjukdom som kännetecknas av okontrollerad celltillväxt.
Kanel har studerats flitigt för dess potentiella användning i förebyggande och behandling av cancer.
Sammantaget är bevisen begränsade till provrörs- och djurstudier, vilket tyder på att kanelextrakt kan skydda mot cancer (25Pålitlig källa, 26Pålitlig källa, 27Pålitlig källa, 28Pålitlig källa, 29Pålitlig källa).
Det verkar genom att minska tillväxten av cancerceller och bildandet av blodkärl i tumörer och verkar vara giftigt för cancerceller, vilket orsakar celldöd.
En studie på möss med tjocktarmscancer visade att kanel är en potent aktivator av avgiftande enzymer i tjocktarmen, vilket skyddar mot ytterligare cancertillväxt (30Pålitlig källa).
Dessa fynd stöddes av provrörsexperiment, som visade att kanel aktiverar skyddande antioxidantsvar i mänskliga kolonceller (31Pålitlig källa).
Huruvida kanel har någon effekt på levande, andande människor måste bekräftas i kontrollerade studier.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Djur- och provrörsstudier tyder på att kanel kan ha skyddande effekter mot cancer.Sammanfattning
9. Kanel hjälper till att bekämpa bakterie- och svampinfektioner
Kanelaldehyd, en av de viktigaste aktiva komponenterna i kanel, kan hjälpa till att bekämpa olika typer av infektioner.
Kanelolja har visat sig effektivt behandla luftvägsinfektioner orsakade av svampar.
Det kan också hämma tillväxten av vissa bakterier, inklusive Listeria och Salmonella (32Pålitlig källa, 33Pålitlig källa).
Bevisen är dock begränsad och än så länge har kanel inte visat sig minska infektioner på andra ställen i kroppen.
De antimikrobiella effekterna av kanel kan också hjälpa till att förhindra karies och minska dålig andedräkt (34Pålitlig källa, 35).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Kanelaldehyd har svampdödande och antibakteriella egenskaper, vilket kan minska infektioner och hjälpa till att bekämpa karies och dålig andedräkt.Sammanfattning
10. Kanel kan hjälpa till att bekämpa HIV-viruset
HIV är ett virus som långsamt bryter ner ditt immunsystem, vilket så småningom kan leda till AIDS, om det inte behandlas.
Kanel extraherad från Cassia-sorter tros hjälpa till att bekämpa HIV-1, den vanligaste stammen av HIV-viruset hos människor (36Pålitlig källa, 37Pålitlig källa).
En laboratoriestudie som tittade på HIV-infekterade celler fann att kanel var den mest effektiva behandlingen av alla 69 medicinalväxter som studerades (38Pålitlig källa).
Människoförsök behövs för att bekräfta dessa effekter.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Provrörsstudier har visat att kanel kan hjälpa till att bekämpa HIV-1, den huvudsakliga typen av HIV-virus hos människor.Sammanfattning
Inte all kanel är skapad lika.
Sorten Cassia innehåller betydande mängder av en förening som kallas kumarin, som tros vara skadlig i stora doser.
All kanel bör ha hälsofördelar, men Cassia kan orsaka problem i stora doser på grund av kumarinhalten.
Ceylon (”äkta” kanel) är mycket bättre i detta avseende, och studier visar att det är mycket lägre i kumarin än Cassia-sorten (39Pålitlig källa).
Tyvärr är de flesta kanel som finns i stormarknader den billigare Cassia-sorten.
I slutet av dagen är kanel en av de godaste och hälsosammaste kryddorna på planeten.
Det kan sänka blodsockernivån, minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar och har en uppsjö av andra imponerande hälsofördelar.
Se bara till att få i dig Ceylonkanel eller håll dig till små doser om du använder Cassia-sorten.