Morot (Daucus carota) är en rotfrukt som ofta hävdas vara den perfekta hälsokosten. Dom är krispiga, goda och väldigt näringsrika. Morötter är en särskilt bra källa till beta-karoten, fiber, K-vitamin, kalium och antioxidanter och har ett antal hälsofördelar. Morot har kopplats till lägre kolesterolnivåer och förbättrad ögonhälsa, karoten-antioxidanterna i dem har också kopplats till minskad risk för cancer. De finns i många färger, inklusive gul, vit, orange, röd och lila. De traditionella apelsinfärgade morötterna får sin ljusa färg från beta-karoten, en antioxidant som omvandlas till vitamin A i kroppen.
Morötter är en bra källa till flera vitaminer och mineraler, särskilt vitamin A,
biotin, vitamin K (phyllokinon), kalium och vitamin B6.
[/ultimate_heading][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin A” heading_tag=”h2″]
Morötter innehåller mycket betakaroten som omvandlas till vitamin A i kroppen. Vitamin A främjar god syn och är viktig för tillväxt, utveckling och immunfunktion.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Biotin” heading_tag=”h2″]
En av B-vitaminerna, tidigare känd som vitamin H. Det spelar en viktig roll i fett- och proteinmetabolism.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin K1″ heading_tag=”h2″]
Också känd som phylloquinone. Vitamin K är viktig för blod koagulering och ben hälsa.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kalium” heading_tag=”h2″]
En viktigt mineral, viktigt för blodtryckskontroll.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin B6″ heading_tag=”h2″]
En grupp relaterade vitaminer som är inblandade i omvandlingen av mat till energi.
[/bsf-info-box] Morötter innehåller många växtföreningar, men karotenoiderna är överlägset mest kända. Dessa är substanser med kraftfull antioxidantaktivitet och har kopplats till förbättrad immunfunktion och minskad risk för många sjukdomar. Detta inkluderar kardiovaskulär sjukdom, olika degenerativa sjukdomar och vissa typer av cancer. Dessa är de viktigaste växtföreningarna som finns i morötter:
Orangea morötter är mycket höga i betakaroten. Absorptionen är bättre (upp till 6,5 gånger) om morötterna är kokta.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Lutein” heading_tag=”h2″]
En av de vanligaste antioxidanterna i morötter, som främst finns i gul och apelsinfärgade morötter och är viktig för ögons hälsa.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Lycopen” heading_tag=”h2″]
En ljusröd antioxidant som finns i många röd/orangea frukter och grönsaker som kan minska risken för cancer och kardiovaskulär sjukdom.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Polyacetylener” heading_tag=”h2″]
Ny forskning har identifierat bioaktiva föreningar i morötter som kan bidra till att skydda mot leukemi och cancerceller.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Anthocyaniner” heading_tag=”h2″]
Kraftfulla antioxidanter som finns i morötter, dessa hjälper till med att bygga upp ditt immunförsvar.
[/bsf-info-box]
Morötter är det perfekta mellanmålet, krispigt, fullt av näringsämnen, låga kalorier och smakar sött. De har kopplats till fördelar för hjärtsjukdom, förbättrad matsmältning samt minskad risk för cancer. Det finns flera typer morötter i olika färger, storlekar och former, som alla är bra tillägg till en hälsosam diet.
Hälsofördelar med morötter:
Mycket av forskningen om morötter har fokuserat på karotenoider, dessa har i sin tur visat på minskad risk för cancer. Karotener kan ha en skyddande effekt mot flera typer av cancer, detta inkluderar prostatacancer och koloncancer. Kvinnor med höga cirkulationsnivåer av karotenoider kan också minska risken för bröstcancer. Äldre forskning föreslog att karotenoider skulle kunna skydda mot utveckling av lungcancer, men nyare studier fann ingen skyddande effekt.
Lägre blodkolesterol:
Högt blodkolesterol är en välkänd riskfaktor för hjärtsjukdomar. Intag av morötter har kopplats till lägre kolesterolnivåer.
Ögonhälsa:
Personer som är låga i A-vitamin är mer benägna att uppleva nattblindhet, ett tillstånd som kan förbättras genom att äta morötter rika på A-vitamin och karotenoider.