Grönsaker

9 Vetenskapligt Bevisade Hälsofördelar med Broccoli

Broccoli är en grönsak som vagt liknar ett miniatyrträd. Den tillhör växtarten som kallas Brassica oleracea.
Den är nära besläktad med kål, brysselkål, grönkål och blomkål – alla ätbara växter som tillsammans kallas korsblommiga grönsaker.
Det finns tre huvudvarianter av broccoli:
Calabrese broccoli
Spirande broccoli
Lila blomkål – som trots sitt namn är en typ av broccoli
Broccoli är väldigt näringsrik med olika vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.
Här är 9 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med broccoli.

 

1. Fullpackad med vitaminer, mineraler och bioaktiva föreningar

En av broccolins största fördelar är dess näringsinnehåll. Den är fylld med ett brett utbud av vitaminer, mineraler, fibrer och andra bioaktiva föreningar.
2 dl (ca 90 gram) rå broccoli innehåller:
  • Fett: 0,3 gram
  • Kolhydrater: 6 gram
  • Protein: 2,6 gram
  • Fiber: 2,4 gram
  • Vitamin C: 135% av RDI
  • Vitamin K: 116% av RDI
  • Vitamin A: 11% av RDI
  • Vitamin B9 (folat): 14% av RDI
  • Kalium: 8% av RDI
  • Fosfor: 6% av RDI
  • Selen: 3% av RDI

Broccoli kan ätas kokt eller rå – båda sätt är hälsosamma men ger olika näringsprofiler.
Olika tillagningsmetoder, såsom kokning, mikrovågsugn, stekning och ångning, förändrar grönsakens näringskomposition, vilket särskilt minskar C-vitamin, liksom lösligt protein och socker. Ångande verkar ha minst negativa effekter (2).

Oavsett om den är rå eller kokt är broccoli är fortfarande en utmärkt källa till vitamin C. Bara en dl (ca 70 gram) kokt broccoli ger 84% av det dagliga referensintaget (RDI) – mer än vad en halv apelsin kan erbjuda (3, 4).