Av alla supernyttiga grönsaker så är Grönkål, Kung.
Det är definitivt en av de hälsosammaste och mest näringsrika växter som finns.
Grönkål är laddad med alla möjliga fördelaktiga föreningar. Av vilka, några har kraftfulla medicinska egenskaper.
Här är 9 hälsofördelar med Grönkål som stöds av vetenskapen:
Endast 2dl grönkål (ca 67 gram) innehåller(1):[/bsf-info-box]
- Vitamin A: 206% av RDI (från beta-karoten)
- Vitamin K: 684% av RDI
- Vitamin C: 134% av RDI
- Vitamin B6: 9% av RDI
- Mangan: 26% av RDI
- Kalcium: 9% av RDI
- Koppar: 10% av RDI
- Kalium: 9% av RDI
- Magnesium: 6% av RDI
- Den innehåller också 3% eller mer av RDI för vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), järn och fosfor
Denna mängd innehåller totalt 33 kalorier, 6 gram kolhydrater (2 av dessa är fibrer) och 3 gram protein.
Grönkål innehåller väldigt lite fett, men en stor del av fettet i grönsaken är en omega-3-fettsyra som kallas alfa-linolensyra.
Med tanke på dess otroligt låga kaloriinnehåll är Grönkål en av de näringsrikaste livsmedel som finns. Att äta mer Grönkål är ett utmärkt sätt att drastiskt öka det totala näringsinnehållet i din kost.
SAMMANFATTNING
Grönkål är väldigt näringstät och mycket låg på kalorier, vilket gör den till en av de näringsrikaste livsmedlen på planeten.
Grönkål är mycket rik på antioxidanter.
Dessa inkluderar beta-karoten och C-vitamin, liksom olika flavonoider och polyfenoler (2).
Oxidativ stress antas vara bland de främsta drivkrafterna för åldrande och många sjukdomar, inklusive cancer (4).
Dessa ämnen har studerats noggrant i provrör och djur.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Det finns många kraftfulla antioxidanter i Grönkål, inklusive quercetin och kaempferol, dessa har ett flertal fördelaktiga hälsoeffekter.
Sanningen är att grönkål faktiskt är en av världens bästa källor till vitamin C. 2dl rå grönkål innehåller mer C-vitamin än en hel apelsin (10).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Grönkål är extremt rik på vitamin C, en antioxidant som har många viktiga roller i kroppen. Endast 2 dl grönkål innehåller mer C-vitamin än en apelsin.
Ämnen som kallas gallsyra-sekvestranter kan binda gallsyror i matsmältningssystemet och förhindra att de återabsorberas. Detta minskar den totala mängden kolesterol i kroppen.
Grönkål innehåller faktiskt gallsyra-sekvestranter, som kan sänka kolesterolnivåerna. Detta kan leda till en minskad risk för hjärtsjukdom över tid (11).En studie visade att dagligt intag av grönkåls juice i 12 veckor ökade HDL (det ”bra”) kolesterolet med 27% och sänkte LDL-nivåerna med 10% samtidigt som man förbättrade antioxidantstatusen (12),(13).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Grönkål innehåller ämnen som binder gallsyror och sänker kolesterolnivåerna i kroppen. Ångad Grönkål är särskilt effektiv.
Det är absolut nödvändigt för blodkoagulering, och gör det genom att ”aktivera” vissa proteiner och ge dem förmåga att binda kalcium.
Det välkända antikoagulerande läkemedlet Warfarin fungerar faktiskt genom att blockera funktionen av detta vitamin.Grönkål är en av världens bästa källor till vitamin K, endast 2dl rå grönkål innehåller nästan 7 gånger mer än det rekommenderade dagliga intaget.Formen av vitamin K i grönkål är K1, vilket är annorlunda än vitamin K2. K2 finns i fermenterade soja produkter och vissa animaliska produkter. Den hjälper till att förebygga hjärtsjukdomar och osteoporos (14).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
K-vitamin är ett viktigt näringsämne som är involverat i blodkoagulering. Endast 2dl grönkål innehåller 7 gånger RDI för vitamin K.
Cancer är en fruktansvärd sjukdom som kännetecknas av okontrollerad tillväxt av celler.
Grönkål är laddad med föreningar som tros ha skyddande effekter mot cancer.
En av dessa föreningar är sulforafan, ett ämne som har visat sig bidra till att bekämpa bildandet av cancer på molekylär nivå. (15, 16, 17, 18).
Grönkål innehåller också en indol-3-karbinol, vilket är ett annat ämne som tros bidra till att förebygga cancer. (19).
Studier har visat att korsblommiga grönsaker (inklusive Grönkål) kan minska risken för flera cancerformer, däremot är bevisen hos människor är blandade. (20, 21).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Grönkål innehåller ämnen som har visat sig hjälpa till att bekämpa cancer i provrör och djurstudier, däremot är bevisen hos människor är blandade.
Grönkål hävdas ofta innehålla mycket vitamin A, men detta är inte helt korrekt.
Den är egentligen rik på beta-karoten, en antioxidant som kroppen kan omvandlas till vitamin A. (22).
Av denna anledning kan Grönkål vara ett effektivt sätt att öka kroppens nivåer av detta mycket viktiga vitamin. (23).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Grönkål är mycket rik på beta-karoten, en antioxidant som kroppen kan omvandla till vitamin A.
Grönkål är rik på mineraler som många människor har brist på.
Det är en bra växtbaserad källa till kalcium, ett näringsämne som är mycket viktigt för benhälsa och spelar en central roll i alla slags cellulära funktioner.
Det är också en anständig källa till magnesium, ett otroligt viktigt mineral som de flesta inte får tillräckligt av. Att äta rikliga mängder av magnesium kan hjälpa till att skydda mot typ 2-diabetes och hjärtsjukdom (24).
Grönkål innehåller också en hel del kalium, ett mineral som hjälper till att bibehålla elektriska gradienter i kroppens celler. Tillräckligt intag av kalium har kopplats till minskat blodtryck och lägre risk för hjärtsjukdom. (25).
En fördel som Grönkål har jämfört med andra gröna grönsaker är att den är låg i oxalat, ett ämne som finns i vissa växter som kan förhindra att mineraler absorberas (26).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Det finns många viktiga mineraler i Grönkål, varav några vanligtvis saknas i den moderna kosten. Dessa inkluderar kalcium, kalium och magnesium.
En av de vanligaste konsekvenserna av att åldras är att synen blir sämre.
Lyckligtvis finns det flera näringsämnen i kosten som kan hjälpa till och förhindra att detta händer.
Två av de viktigaste ämnena är lutein och zeaxantin, dessa ämnen är karotenoid-antioxidanter som finns i stora mängder i Grönkål och ett antal andra livsmedel.
Många studier har visat att människor som äter tillräckligt med lutein och zeaxantin har en mycket lägre risk för makuladegeneration och grå starr, två mycket vanliga ögonsjukdomar. (27, 28).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Grönkål är rikt på lutein och zeaxantin, näringsämnen som har kopplats till en drastiskt reducerad risk för makuladegenerering och grå starr.
Lyckligtvis är det enkelt att lägga till grönkål i din kost. Du kan enkelt lägga till bladen i dina sallader eller använda dem i matlagning.
Ett populärt mellanmål är grönkåls chips, Strö lite olivolja eller avokadoolja på din grönkål, tillsätt lite salt och kör bladen i ugnen tills dem torkat.
Ett mycket gott och super hälsosamt mellanmål.
Många människor lägger också till grönkål i sina smoothies för att öka näringsvärdet.
Sammanfattningsvis är grönkål definitivt en av de hälsosammaste och mest näringsrika livsmedel på planeten.
Om du dramatiskt vill öka mängden näringsämnen du intar, överväg att ladda upp med grönkål.
[/bsf-info-box]
@vaxtbaserat Varför du borde äta grönkål idag🌱(Vetenskapligt bevisat✅) ##vetenskap ##hälsa ##träning ##ögon ##cancer ##grönsaker ##fyp ##foryou ##vitamin ##sverige ##frisk
♬ originalljud - Växtbaserat.se
Källor:
De flesta delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från ”National Institutes of Health”.