Trots att den vanligtvis anses vara en grönsak, är gurka faktiskt en frukt.
Gurka innehåller många fördelaktiga näringsämnen samt vissa växtföreningar och antioxidanter som kan hjälpa till att behandla och även förhindra vissa sjukdomar.
Gurkor är också kalorifattiga och innehåller en stor del vatten och löslig fiber, vilket gör dem idealiska för hydratisering. De kan även hjälpa till med viktminskning.
I den här artikeln tittar vi närmare på några av de främsta hälsofördelarna du får av att äta gurka.
En oskalad, rå gurka (300g) innehåller följande näringsämnen:
[/bsf-info-box]
- Kalorier: 45
- Fett: 0 grams
- Kolhydrater: 11 grams
- Protein: 2 grams
- Fiber: 2 grams
- Vitamin C: 14% of the RDI
- Vitamin K: 62% of the RDI
- Magnesium: 10% of the RDI
- Kalium: 13% of the RDI
- Mangan: 12% of the RDI
Däremot äter man vanligen en tredjedel av en gurka vid måltider därav kan du räkna med att få i dig en tredjedel av näringsämnena ovan.
För att maximera dess näringsinnehåll bör gurkor ätas oskalade. Att skala dem minskar mängden fiber såväl som vissa vitaminer och mineraler.
SAMMANFATTNING
Gurkor innehåller få kalorier och mycket vatten men också flera viktiga vitaminer och mineraler. Att äta gurkor med skalet ger den maximala mängden näringsämnen.
Uppsamlingen av dessa skadliga fria radikaler kan leda till flera typer av kronisk sjukdom.
Faktum är att oxidativ stress orsakad av fria radikaler har förknippats med cancer och hjärta-, lung- och autoimmunsjukdom.
Frukt och grönsaker, inklusive gurkor, är särskilt rika på nyttiga antioxidanter som kan minska risken för dessa sjukdomar.
En studie mätte antioxidantkraften hos gurka genom att komplettera 30 personer över medelålders kost med gurkpulver.
I slutet av den 30 dagar långa studien bidrog gurkpulver med en signifikant ökning av flera markörer av antioxidantaktivitet och förbättrad antioxidantstatus.
Det är dock viktigt att notera att gurkpulveret som användes i denna studie sannolikt innehöll en större dos antioxidanter än du skulle konsumera i en typisk portion av gurka.
En annan teströrstudie undersökte antioxidantegenskaperna hos gurkor och fann att de innehåller flavonoider och tanniner, som är två grupper av föreningar som är särskilt effektiva för att blockera skadliga fria radikaler.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Gurkor innehåller antioxidanter, inklusive flavonoider och tanniner, som förhindrar ansamling av skadliga fria radikaler och kan minska risken för kronisk sjukdom.
Det är involverat i processer som temperaturreglering och transport av avfallsprodukter och näringsämnen.
I själva verket kan ordentlig återfuktning påverka allt från fysisk prestanda till metabolism.
Medan du tillgodoser majoriteten av dina vätskebehov genom att dricka vatten eller andra vätskor, kan vissa människor få så mycket som 40% av sitt totala vattenintag från mat.
Frukt och grönsaker, i synnerhet, kan vara en bra källa till vatten i din kost.
I en studie bedömdes hydratiseringsstatus och dietregister som samlades in för 442 barn. De fann att ökat frukt och grönsaksintag var förknippat med förbättringar i hydratiseringsstatus.
Eftersom gurkor består av cirka 96% vatten är de särskilt effektiva för att främja återfuktning och kan hjälpa dig att tillgodose dina dagliga vätskebehov.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Gurka består av cirka 96% vatten, vilket kan främja återfuktning och hjälpa dig att tillgodose dina dagliga vätskebehov.
Först och främst är de kalorifattiga.
Varje portion av gurka (ca 100 gram) innehåller bara 16 kalorier, medan en hel gurka på 11 gram (300 gram) endast innehåller 45 kalorier.
Detta innebär att du kan äta gott om gurka utan att packa på dig de extra kalorierna som leder till viktökning.
Gurkor kan fräscha upp rätter och öka smaken på sallader, smörgåsar och sidorätter. Gurka kan också användas som en ersättning för alternativ med högre kalorier.
Vidare kan det höga vatteninnehållet i gurkor också bidra till viktminskning.
En analys tittade på 13 studier inklusive 3 628 personer och fann, att äta mat med högt vatten och lågt kaloriinnehåll var förknippat med en signifikant minskning av kroppsvikt.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Gurkor innehåller få kalorier, mycket vatten och kan användas som ett låg kalori tilägg för många rätter. Alla dessa kan bidra till viktminskning.
En djurstudie undersökte effekterna av olika växter på blodsockret. Gurkor visade sig effektivt minska och kontrollera blodsockernivåerna.
En annan djurstudie inducerade diabetes hos möss och kompletterade dem sedan med extrakt av gurk-skal. Gurkskal vände de flesta förändringar i diabetes och orsakade en minskning av blodsockret.
En provrörstudie fann dessutom att gurkor kan vara effektiva för att minska oxidativ stress och förhindra diabetesrelaterade komplikationer.
Emellertid är det aktuella beviset begränsat till teströr och djurstudier. Ytterligare forskning behövs för att avgöra hur gurka kan påverka blodsockret hos människor.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Provrör och djurstudier visar att gurka kan hjälpa till att sänka blodsockret och förhindra diabetesrelaterade komplikationer, även om ytterligare forskning behövs.
Att äta gurkor kan hjälpa till att stödja regelbundna tarmrörelser.
Dehydrering är en viktig riskfaktor för förstoppning, eftersom det kan förändra din vattenbalans och försvåra passagen av avföring.
Gurkor innehåller mycket vatten och främjar hydrering. Om du håller dig återfuktad kan du förbättra avföringens konsistens, förhindra förstoppning och hjälpa till att upprätthålla regelbundenhet.
Dessutom innehåller gurkor fiber, vilket hjälper till att reglera tarmen.
I synnerhet kan pektin, den typ av löslig fiber som finns i gurkor, bidra till att öka tarmrörelsens frekvens.
En studie hade 80 deltagares komplement med pektin. Det fann att pektin påskyndade rörelsen i tarmmusklerna, samtidigt som de gav de gynnsamma bakterierna i tarmen som förbättrar matsmältningshälsan.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Gurkor innehåller en god mängd fiber och vatten, som båda kan hjälpa till att förhindra förstoppning och öka regelbundenheten.
Gurkor äts ofta råa som ett kalorifattig mellanmål eller kan kopplas ihop med hummus, olivolja, salt eller salladdressing för att ge lite mer smak.
Med bara lite kreativitet kan gurka avnjutas på många sätt.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Gurkor kan ätas färska eller inlagda. De kan avnjutas som ett kalorifattigt mellanmål eller användas för att lägga till smak i olika rätter.
De har få kalorier men innehåller många viktiga vitaminer och mineraler samt har ett högt vatteninnehåll.
Att äta gurkor kan leda till många potentiella hälsofördelar, inklusive viktminskning, balanserad hydrering, matsmältningsregularitet och lägre blodsockernivåer.
[/bsf-info-box]
Källor:
Samtliga delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från ”National Institutes of Health”.