Med bara 10 kalorier per stav kan sellerits popularitet vara kopplat till att det länge ansetts vara en kalorifattig grönsak bra för viktminskning.
Men den krispiga och knapriga sellerin har faktiskt ett antal överraskande hälsofördelar. Här är fem skäl varför du bör överväga att lägga selleri i din kost, plus några recept för att göra det enkelt.
Selleri innehåller vitamin C, beta-karoten och flavonoider, men det finns minst 12 ytterligare typer av antioxidant näringsämnen i en enda stjälk. Det är också en underbar källa till fytonäringsämnen, som har visat sig minska förekomsten av inflammation i mag- och tarmkanalen, cellerna, blodkärlen och organen.
[/bsf-info-box]
Medan dess antioxidant och antiinflammatoriska näringsämnen erbjuder skydd för hela matsmältningssystemet kan selleri erbjuda speciella fördelar för magen.
Pektin-baserade polysackarider i selleri, inklusive en förening känd som Apiuman, har visat sig motverka magsår, förbättra magenslemhinnan och modulera magsekretioner i djurstudier.
Selleri innehåller även förvånansvärt höga nivåer av vatten, nästan 95 procent, samt generösa mängder löslig och olöslig fiber. Detta stödjer ett hälsosamt matsmältningssystem och håller dig i form.
[/bsf-info-box]
När du äter selleri får du ta del av vitaminerna A, K och C, plus mineraler som kalium och folat. Selleri är också lågt på natrium. Dessutom ligger grönsaken lågt på det glykemiska indexet, vilket betyder att den har en långsam, stadig effekt på ditt blodsocker.
[/bsf-info-box]
Med mineraler som magnesium, järn och natrium kan selleri ha en neutraliserande effekt på sura livsmedel – dessa mineraler är även nödvändiga för grundläggande kroppsfunktioner.
[/bsf-info-box]
– Stabila stjälkar. Leta efter selleri som har starka, upprättstående stjälkar. De ska brytas lätt när du drar i dem, inte böjas.
– Skarpa löv. Löven bör vara krispiga och färska, färgen kan vara från en ljusare blekt grön till mörkgrön. Undvik selleri med gula eller bruna fläckar.
– Vänta med att skära. Hacka sellerin precis innan du serverar för att preservera näringen. Selleri som har hackats och lagrats i bara några timmar förlorar näringsämnen.
– Ångkoka den. Ångad selleri behåller smaken och nästan alla dess näringsämnen.
– Ät inom fem till sju dagar. Ät färsk selleri inom fem till sju dagar för att njuta av maximala näringsmässiga fördelar.
– Ät bladen. Kasta inte bladen bort – det är där sellerin har det mesta av sin kalcium, kalium och vitamin C. Men eftersom de inte lagras så bra i bladen så bör man äta dem inom en dag eller två efter inköp.
I tillägg till sina många hälsofördelar är selleri en mångsidig grönsak. Du kan äta den rå eller kokt, och den är ett bra tillägg till smoothies, soppor och juice.
[/bsf-info-box]
Källor:
Växtbaserat har strikta källhänvisnings riktlinjer som bygger på granskade studier, akademiska forskningsinstitut och medicinska föreningar. Vi undviker att använda tertiära referenser. Du kan lära dig mer om hur vi ser till att vårt innehåll är korrekt och aktuellt genom att läsa vår redaktionella policy.
- Selleri (n.d.)
whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=14 - Duke, J. A. (n.d.) Den gröna apotek örtshandboken
books.google.com/books?id=AdwG0jCJYcUC&pg=PA91&lpg=PA91&dq=The+Green+Pharmacy+celery&source=bl&ots=fGDfDQ87iD&sig=3KukBDBCVshkRR5QOwnGE7bsLBY&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiGxb78yezKAhUO92MKHY0xD3cQ6AEILjAD#v=onepage&q=The%20Green%20Pharmacy%20celery&f=false - Vattenhalt av frukt och grönsaker. (1997, December)
www2.ca.uky.edu/enri/pubs/enri129.pdf