Lök, vetenskapligt känd som Allium cepa. Lök odlas över hela världen och är nära besläktade med gräslök, vitlök och purjolök. Lök kan ha flera hälsofördelar, främst på grund av deras höga innehåll av antioxidanter och svavelhaltiga föreningar. Dess antioxidant- och antiinflammatoriska effekter och har kopplats till minskad risk för cancer, lägre blodsockernivåer och förbättrad benhälsa.
Ett vattenlösligt B-vitamin som är viktigt för celltillväxt och metabolism, och är särskilt viktigt för gravida kvinnor. [bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin C” heading_tag=”h2″] Vitamin C är en vanlig antioxidant i frukter och är ett av det viktigaste kostämnena som har många viktiga funktioner för din kropp. Vitamin C är en antioxidant som behövs för immunfunktion och underhåll av hud och hår. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin B6″ heading_tag=”h2″] Finns i de flesta livsmedel, detta vitamin är involverat i bildandet av röda blodkroppar. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kalium” heading_tag=”h2″] Denna väsentliga mineral kan ha blodtryckssänkande effekter och är viktigt för hjärtats hälsa. [/bsf-info-box] Finns bara i röda eller lila lökar, Antocyaniner är kraftfulla antioxidanter och pigment som ger lök deras rödaktiga färg. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Quercetin” heading_tag=”h2″] En antioxidant flavonoid som kan sänka blodtrycket och förbättra hjärthälsan. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Svavelföreningar” heading_tag=”h2″] Huvudsakligen sulfider och polysulfider, som kan ha skyddande effekter mot cancer. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Tiosulfinater” heading_tag=”h2″] Svavelhaltiga föreningar som kan hämna tillväxten av skadliga mikroorganismer och förhindra bildandet av blodproppar. [/bsf-info-box] Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att på samma sätt som med många andra livsmedel har lök både ”bra” och ”dåliga” aspekter. De är höga i antioxidanter och svavelhaltiga föreningar, av vilka några kan ha ett antal fördelaktiga hälsoeffekter. Trots att mer forskning behövs har lök kopplats till förbättrad benhälsa, lägre blodsockernivån och minskad risk för cancer. Å andra sidan kan de orsaka problem hos vissa människor, särskilt matsmältningsbesvär hos dem som är intoleranta mot FODMAPs. Allt som sägs är att lök vanligtvis förbrukas i små kvantiteter ändå och deras huvudsakliga syfte är att ge smak, inte näring. För individer som tolererar (och njuter) av lök kan de vara en värdefull del av en hälsosam kost