Dadlar är frukten av dadelpalmen, som odlas i många tropiska områden i världen. dadlar har blivit ganska populära de senaste åren.
Nästan alla dadlar som säljs i västländer är torkade.
Du kan se om dadlar är torkade eller inte baserat på deras utseende. En skrynklig hud indikerar att de är torkade, medan en slät hud indikerar fräschör.
Beroende på sorten är färska dadlar ganska små i storlek och varierar i färg från klarröd till klargul. Medjool och Deglet Noor dadlar är de vanligast konsumerade sorterna.
Dadlar är sega med en söt smak. De är också rika på några viktiga näringsämnen och har en mängd olika fördelar och användningsområden.
Den här artikeln kommer att diskutera 8 hälsofördelar med att äta dadlar och hur man kan införliva dem i din kost.
1. Mycket näringsrikt
Dadlar har en utmärkt näringsprofil.
Eftersom de är torkade är deras kaloriinnehåll högre än de flesta färsk frukt. Kaloriinnehållet i dadlar liknar det i andra torkade frukter , såsom russin och fikon ( 1 ).
De flesta av kalorierna i dadlar kommer från kolhydrater. Resten är från en mycket liten mängd protein. Trots sina kalorier innehåller dadlar några viktiga vitaminer och mineraler förutom en betydande mängd fibrer.
En portion på 3,5 ounce (100 gram) ger följande näringsämnen ( 1 ):
- Kalorier: 277
- Kolhydrater: 75 gram
- Fiber: 7 gram
- Protein: 2 gram
- Kalium: 20 % av RDI
- Magnesium : 14 % av RDI
- Koppar: 18 % av RDI
- Mangan: 15 % av RDI
- Järn: 5 % av RDI
- Vitamin B6: 12% av RDI
Dadlar är också rika på antioxidanter, vilket kan bidra till många av deras hälsofördelar (2).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar innehåller flera vitaminer och mineraler samt fibrer och antioxidanter. Men de är rika på kalorier eftersom de är en torkad frukt.Sammanfattning
2. Rika på fiber
Att få i sig tillräckligt med fibrer är viktigt för din allmänna hälsa.
Med nästan 7 gram fibrer i en 3,5-ounce portion, inklusive dadlar i din kost, är ett bra sätt att öka ditt fiberintag ( 1 ).
Fiber kan gynna din matsmältningshälsa genom att förhindra förstoppning. Det främjar regelbunden tarmrörelse genom att bidra till bildandet av avföring (3 ).
I en studie upplevde 21 personer som konsumerade 7 dadlar per dag under 21 dagar förbättringar i avföringsfrekvens och hade en signifikant ökning av tarmrörelserna jämfört med när de inte åt dadlar (4 ).
Dessutom kan fibrerna i dadlar vara fördelaktiga för blodsockerkontroll. Fiber saktar ner matsmältningen och kan hjälpa till att förhindra att blodsockernivån stiger för högt efter att ha ätit (5 ).
Av denna anledning har dadlar ett lågt glykemiskt index (GI), vilket mäter hur snabbt ditt blodsocker stiger efter att ha ätit en viss mat (6 ).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
3. Rika på sjukdomsbekämpande antioxidanter
Dadlar ger olika antioxidanter som har en rad hälsofördelar att erbjuda, inklusive minskad risk för flera sjukdomar.
Antioxidanter skyddar dina celler från fria radikaler, som är instabila molekyler som kan orsaka skadliga reaktioner i din kropp och leda till sjukdomar (7 ).
Jämfört med liknande typer av frukt, som fikon och torkade plommon, verkar dadlar ha det högsta innehållet av antioxidanter (8 ).
Här är en översikt över de tre mest potenta antioxidanterna i dadlar:
- Flavonoider: Flavonoider är kraftfulla antioxidanter som kan hjälpa till att minska inflammation och har studerats för deras potential att minska risken för diabetes, Alzheimers sjukdom och vissa typer av cancer (2 ,9 ).
- Karotenoider: Karotenoider har visat sig främja hjärthälsa och kan också minska risken för ögonrelaterade sjukdomar, såsom makuladegeneration (2 ,10 ).
- Fenolsyra: Fenolsyra är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att minska risken för cancer och hjärtsjukdomar (11 ,12 ).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar innehåller flera typer av antioxidanter som kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av vissa kroniska sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers och diabetes.Sammanfattning
4. Kan främja hjärnans hälsa
Att äta dadlar kan hjälpa till att förbättra hjärnans funktion .
Laboratoriestudier har funnit att Dadlar är till hjälp för att sänka inflammatoriska markörer, såsom interleukin 6 (IL-6), i hjärnan. Höga nivåer av IL-6 är förknippade med en högre risk för neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers (13,14).
Dessutom har djurstudier visat att Dadlar är till hjälp för att minska aktiviteten av amyloida betaproteiner, som kan bilda plack i hjärnan (13).
När plack ackumuleras i hjärnan kan de störa kommunikationen mellan hjärnceller, vilket i slutändan kan leda till hjärncellsdöd och Alzheimers sjukdom (15).
En djurstudie visade att möss som fick mat blandat med dadlar hade betydligt bättre minne och inlärningsförmåga, samt mindre ångestrelaterade beteenden, jämfört med de som inte åt dem (16).
De potentiella hjärnförstärkande egenskaperna hos dadlar har tillskrivits deras innehåll av antioxidanter som är kända för att minska inflammation, inklusive flavonoider (13).
Men det behövs studier på människor för att bekräfta vilken roll Dadlar Dadlar har för hjärnans hälsa.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar kan vara till hjälp för att minska inflammation och förhindra att plack bildas i hjärnan, vilket är viktigt för att förebygga Alzheimers sjukdom.Sammanfattning
5. Kan främja naturlig förlossning
Dadlar har studerats för deras potential att främja och underlätta sen förlossning hos gravida kvinnor.
Att äta dessa frukter under de sista veckorna av graviditeten kan främja livmoderhalsutvidgning och minska behovet av inducerad förlossning. De kan också vara till hjälp för att minska arbetstiden (17 ).
I en studie hade 69 kvinnor som konsumerade 6 dadlar per dag under 4 veckor före deras förfalloDadlar 20 % mer benägna att gå in i förlossningen naturligt och var i förlossning betydligt kortare tid än de som inte åt dem (18 ).
En annan studie av 154 gravida kvinnor fann att de som åt dadlar var mycket mindre benägna att bli inducerade jämfört med de som inte gjorde det (19 ).
En tredje studie fann liknande resultat hos 91 gravida kvinnor som konsumerade 70–76 gram dadlar dagligen från och med den 37:e graviditetsveckan. De var i aktiv förlossning i genomsnitt 4 timmar färre än de som inte åt dadlar (17 ).
Även om ätdadlar verkar bidra till att främja förlossningen och minska förlossningens varaktighet, behövs mer forskning för att bekräfta dessa effekter.
Den roll Dadlar kan ha under graviditeten beror sannolikt på föreningar som binder till oxytocinreceptorer och verkar efterlikna effekterna av oxytocin i kroppen. Oxytocin är ett hormon som orsakar förlossningssammandragningar under förlossningen (18 ,20 ).
Dessutom innehåller dadlar tanniner, som är föreningar som har visat sig hjälpa till att underlätta sammandragningar. De är också en bra källa till naturligt socker och kalorier, vilket är nödvändigt för att upprätthålla energinivåer under förlossningen (20 ).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar kan främja och underlätta naturlig förlossning för gravida kvinnor när de konsumeras under de sista veckorna av graviditeten.Sammanfattning
6. Utmärkt naturligt sötningsmedel
Dadlar är en källa till fruktos, som är en naturlig typ av socker som finns i frukt.
Av denna anledning är dadlar väldigt söta och har även en subtil karamellliknande smak. De är ett bra hälsosamt substitut för vitt socker i recept på grund av de näringsämnen, fibrer och antioxidanter som de tillhandahåller.
Det bästa sättet att ersätta dadlar med vitt socker är att göra dadelpasta, som i det här receptet. Den görs genom att blanda dadlar med vatten i en mixer. En tumregel är att ersätta socker med dadelpasta i förhållandet 1:1.
Till exempel, om receptet kräver 1 kopp socker, ersätter du det med 1 kopp dadelpasta.
Det är viktigt att notera att även om dadlar innehåller mycket fibrer och näringsämnen, är de fortfarande ganska rika på kalorier och konsumeras bäst med måtta.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar är ett hälsosamt substitut för vitt socker i recept på grund av deras söta smak, näringsämnen, fibrer och antioxidanter.Sammanfattning
7. Andra potentiella hälsofördelar
Dadlar har påståtts ha några andra hälsofördelar som ännu inte har studerats noggrant.
- Benhälsa: Dadlar innehåller flera mineraler, inklusive fosfor, kalium, kalcium och magnesium. Alla dessa har studerats för deras potential att förhindra benrelaterade tillstånd som osteoporos ( 1 ,21 ).
- Blodsockerkontroll: Dadlar har potential att hjälpa till med blodsockerreglering på grund av deras låga glykemiska index, fibrer och antioxidanter. Att äta dem kan därför gynna diabeteshanteringen (2 ).
Även om dessa potentiella hälsofördelar är lovande, behövs fler mänskliga studier innan slutsatser kan dras.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Dadlar har påståtts främja benhälsa och hjälpa till med blodsockerkontroll, men dessa effekter har inte studerats tillräckligt.Sammanfattning
Lätt att lägga till din kost
Dadlar är otroligt mångsidiga och är ett utsökt mellanmål. De är ofta ihopkopplade med andra livsmedel, som mandel, nötsmör eller mjukost.
Dadlar är också väldigt klibbiga, vilket gör dem användbara som bindemedel i bakverk, som kakor och barer. Du kan också kombinera dadlar med nötter och frön för att göra hälsosamma snacks eller energibollar, som i det här receptet.
Dessutom kan du använda dadlar för att söta såser, som salladsdressingar och marinader, eller blanda dem i smoothies och havregryn.
Det är viktigt att notera att dadlar innehåller mycket kalorier och att deras söta smak gör dem lätta att äta för mycket. Av denna anledning konsumeras de bäst med måtta.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Det finns många olika sätt att äta dadlar. De äts vanligtvis utan tillagning men kan också inkorporeras i andra populära rätter.Sammanfattning
Poängen
Dadlar är en mycket hälsosam frukt att inkludera i din kost.
De är rika på flera näringsämnen, fibrer och antioxidanter, som alla kan ge hälsofördelar, allt från förbättrad matsmältning till minskad risk för sjukdomar.
Det finns flera sätt att lägga till Dadlar till din kost. Ett populärt sätt att äta dem är som naturligt sötningsmedel i olika rätter. De är också ett bra mellanmål.
Det är lättast att hitta dadlar i torkad form, även om dessa innehåller mer kalorier än färsk frukt, så det är viktigt att äta dem med måtta.
Dadlar är definitivt värda att lägga till i din kost, eftersom de är både näringsrika och läckra.