I vissa delar av världen kallas mango (Mangifera indica) ”kung av frukt”.
Det är en stenfrukt, vilket innebär att den har ett stort frö i mitten.
Mango är har sitt urprung i Indien och Sydostasien och har odlats i över 4000 år. Det finns hundratals typer av mango, alla med en unik smak, form, storlek och färg (1).
Denna frukt är inte bara läcker men har också en imponerande näringsprofil.
Faktum är att studier kopplar mango och dess näringsämnen till en mängd hälsofördelar, såsom förbättrat immunförsvar, matsmältning, hälsa och syn, samt en lägre risk för vissa cancerformer.
Här kommer en översikt över mango, dess näring, hälsofördelar och några tips om hur du kan njuta av det.
Fullproppad med näringsämnen:
En mango (ca 200g) ger dig:
Kalorier: 99
Protein: 1,4 gram
Kolhydrater: 24,7 gram
Fett: 0,6 gram
Fiber: 2,6 gram
Vitamin C: 67% av rekommenderat dagligt intag (RDI)
Koppar: 20% av RDI
Folat: 18% av RDI
Vitamin B6: 11,6% av RDI
Vitamin A: 10% av RDI
Vitamin E: 9,7% av RDI
Vitamin B5: 6,5% av RDI
Vitamin K: 6% av RDI
Niacin: 7% av RDI
Kalium: 6% av RDI
Riboflavin: 5% av RDI
Mangan: 4,5% av RDI
Tiamin: 4% av RDI
Magnesium: 4% av RDI
Mango innehåller också små mängder fosfor, pantotensyra, kalcium, selen och järn.
En mango (ca 200g) ger dig 70% av RDI för vitamin C – ett vattenlösligt vitamin som hjälper ditt immunsystem, hjälper kroppen att absorbera järn och främjar tillväxt och reparation (3, 4).
SAMMANFATTNING
Mango innehåller få kalorier men är packad med näringsämnen – särskilt C-vitamin, vilket bidrar till immunitet, järnabsorption och tillväxt och reparation.
SAMMANFATTNING
Mango har över ett dussin olika typer av polyfenoler, inklusive mangiferin, vilket är särskilt kraftfullt. Polyfenoler fungerar som antioxidanter i kroppen.
SAMMANFATTNING
Mango är en bra källa till folat, flera B-vitaminer, liksom vitaminerna A, C, K och E – som alla bidrar till att öka immuniteten.
SAMMANFATTNING
Mango innehåller magnesium, kalium och antioxidanten mangiferin, som alla stöder hälsosam hjärt funktion.
SAMMANFATTNING
Mango har matsmältningsenzymer, vatten, dietfibrer och andra föreningar som hjälper olika aspekter av matsmältnings hälsan.
SAMMANFATTNING
Mango innehåller lutein, zeaxanthin och vitamin A – som stödjer ögon hälsa. Lutein och zeaxanthin kan skydda mot solen, medan en brist på vitamin A kan skapa synproblem.
SAMMANFATTNING
Mango innehåller C-vitamin, vilket ger din hud elasticitet och förhindrar hängig hud och rynkor. Frukten ger också vitamin A, vilket främjar hälsosamt hår.
SAMMANFATTNING
Mango polyfenoler kan bekämpa oxidativ stress, som är kopplad till kolon, lung, prostata, bröst och bencancer.
SAMMANFATTNING
Mango är utsökt och kan avnjutas på många sätt. Det innehåller emellertid mer socker än många andra frukter. Njut av mango med måtta genom att begränsa förtäring till 1-2 mangos eller 330gram per dag.
Sammanfattningsvis
Källor:
Samtliga delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från ”National Institutes of Health”.