Avokado är en ganska unik frukt. Medan de flesta frukter främst består av kolhydrater, innehåller avokado höga hälsosamma fetter. Många studier visar att avokado är en mycket potent frukt med kraftiga hälsofördelar.
Här är 8 hälsofördelar med avokado som stöds av vetenskaplig forskning.
1. Avokadon är full av viktiga näringsämnen
Avokado, frukten som vi alla älskar för dess goda smak och konsistens, men också som många glömmer… Dess otroliga näring. De senaste åren har avokado blivit en otroligt populär frukt bland framförallt unga och hälso-medvetna personer. Avokado kopplas ofta till uttrycket ”superfood”, vilket inte är överraskande med tanke på dess många hälsoegenskaper. Det finns många typer av avokado som varierar i form och färg – från päronformad till rund och från grön till svart, de kan också väga allt från från 220 gram till 1,4 kg. Den mest populära sorten är Hass avokado. Det kallas ofta ”alligatorpäron”, vilket är ett mycket beskrivande uttryck då de tenderar att vara päronformade och har ett grönt ofint skal som en alligator. Avokadon är mycket näringsrik och innehåller ett brett utbud av näringsämnen inklusive 20 olika vitaminer och mineraler. Här är några av de näringsämnena du får i dig på endast en 100 grams servering:
- Vitamin K: 26% av det dagliga värdet (DV)
- Folat: 20% av DV
- Vitamin C: 17% av DV
- Kalium: 14% av DV
- Vitamin B5: 14% av DV
- Vitamin B6: 13% av DV
- Vitamin E: 10% av DV
SAMMANFATTNING
Avokado är en grön päronformad frukt som ibland kan kallas ”alligatorpäron”. Den är fylld med hälsosamma fetter, fibrer och olika viktiga näringsämnen.
SAMMANFATTNING
Kalium är en viktigt mineral som de flesta av oss inte får tillräckligt med. Denna unika växt innehåller höga halter av kalium, vilket bör stödja friska blodtrycksnivåer.
SAMMANFATTNING
Avokado och avokadoolja är fulla av sunda fetter som är bra för vår kropp och hjärta.
SAMMANFATTNING
Avokado tenderar att vara rik på fibrer. Fiber kan ha viktiga fördelar för viktminskning och metabolisk hälsa.
SAMMANFATTNING
Många studier har visat att äta avokado kan motverka riskfaktorer för hjärtsjukdomar, ”dåligt” LDL och ”bra” HDL-kolesterol, såväl som blod triglycerider.
SAMMANFATTNING
En kostundersökning visade att människor som åt avokado hade ett mycket högre näringsintag och en lägre risk för metaboliskt syndrom.
SAMMANFATTNING
Studier har visat att äta avokado eller avokadoolja med grönsaker kan dramatiskt öka antalet antioxidanter du tar in.
SAMMANFATTNING
Avokado är full av antioxidanter, inklusive Lutein och Zeaxanthin. Dessa näringsämnen är mycket viktiga för ögons hälsa och minskar risken för makuladegenerering och grå starr.