Frukterolivolja

9 Bevisade Fördelar med Olivolja

Hälsoeffekterna av en kost rik på fett är kontroversiella. Men experter är överens om att olivolja – särskilt extra jungfru – är bra för dig. Här är 9 hälsofördelar med olivolja som stöds av vetenskaplig forskning.

1. Olivolja är rikt på hälsosamma enkelomättade fetter

Olivolja är den naturliga oljan som extraheras från oliver, frukten av olivträdet. Cirka 14% av oljan är mättat fett, medan 11% är fleromättat, såsom omega-6 och omega-3-fettsyror (1).

Men den dominerande fettsyran i olivolja är ett enkelomättat fett som kallas oljesyra, vilket utgör 73% av den totala oljehalten.

Studier tyder på att oljesyra minskar inflammation och till och med kan ha positiva effekter på gener kopplade till cancer (2, 3, 4, 5).

Enkelomättade fetter är också ganska resistenta mot hög värme, vilket gör extra jungfruolja till ett hälsosamt val för matlagning.

SAMMANFATTNING

Olivolja är rik på enkelomättad oljesyra. Denna fettsyra tros ha många fördelaktiga effekter och är ett hälsosamt val för matlagning.