- Forskningsmässigt känd som Solanum lycopersicum, tomaten är ett bär från en planta som har sitt ursprung i Syd Amerika.
- Trots att det tekniskt sätt är en frukt så är tomaten generelt kategoriserad som en grönsak.
- Tomater är den huvudsakliga kostkällan av antioxidanten lycopene, som blivit kopplad till många hälsofördelar, bland annat minskad risk för hjärtsjukdom och cancer.
- Dem är också en fantastisk källa för Vitamin C, Kallium, folat och vitamin K.
- Många studier visar att just tomater har många fördelar för din hälsa som du kan läsa mer om nedan.
Det huvudsakliga växt sammansättningen i tomater är lycopene. Dem innehåller också betakaroten, naringenin och Klorogen-syra.
Konsumtion av tomater och tomatbaserade produkter har kopplats till många fördelar med avseende på hjärtsjukdomar, förebyggande av cancer och hudhälsa.
Hjärthälsa
Kardiovaskulär sjukdom, inklusive hjärtinfarkt och stroke, är världens vanligaste dödsorsak.
En studie hos medelålders män visade att låga blodnivåer av lykopen och betakaroten är kopplade till ökad risk för hjärtattacker och stroke (27, 28).
Ökande bevis från kliniska prövningar visar att lykopentillskott är effektivt för att sänka nivåer av LDL-kolesterol (29).
Kliniska prövningar av tomatprodukter har också visat fördelar mot inflammation och markörer av oxidativ stress (30, 31).
De visar också en skyddande effekt på det inre skiktet i våra blodkärl och kan minska risken för blodpropp (32, 33).
Cancerprevention
Cancer är en generisk term för okontrollerad tillväxt av onormala celler som sprider sig utanför sina normala gränser, och ofta invaderar andra delar av kroppen.
Observationsstudier har funnit kopplingar mellan tomater, tomatprodukter och färre incidenter av prostata-, lung- och magcancer (34, 35).
Lycopenhalten tros vara den främsta orsaken till dessa skyddande effekter, men ytterligare högkvalitativ mänskliga försök & forskning behövs för att bekräfta detta (36, 37, 38).
En studie hos kvinnor visar att höga koncentrationer av karotenoider, som finns i stora mängder i tomater, kan skydda mot bröstcancerutveckling (39, 40).
Hudhälsa
Tomater anses vara fördelaktiga för hudens hälsa.
Tomatbaserade livsmedel som är rikt på lycopen och andra växtföreningar kan skydda mot solbränna (41, 42).
Enligt en studie fanns det 40% färre solbränner efter att ha tagit 40 gram tomatpasta (ger 16 mg lycopen) med olivolja, varje dag i 10 veckor (43).
Sammanfattningarnas sammanfattning: Studier visar att tomater och tomatprodukter kan minska risken för hjärtsjukdomar och flera cancerformer. De anses också vara till nytta för hudens hälsa och kan skydda mot solbränna.