”Låt maten vara din medicin, och medicinen vara din mat.”
Det är berömda ord från den antika grekiske läkaren Hippokrates, ofta kallad den västerländska medicinska fadern.
Han brukade faktiskt ordinera vitlök för att behandla en mängd olika medicinska tillstånd.
Modern vetenskap har nyligen bekräftat många av dessa positiva hälsoeffekter.
Här är 11 hälsofördelar med vitlök som stöds av mänsklig forskning.
1. Vitlök innehåller ämnen med potenta medicinska egenskaper
Den är nära besläktad med lök, schalottenlök och purjolök. Varje segment av en vitlökslök kallas en kryddnejlika. Det finns cirka 10–20 nejlikor i en enda lök, ge eller ta.
Vitlök växer på många håll i världen och är en populär ingrediens i matlagning på grund av sin starka doft och utsökta smak.
Men genom antikens historia var den huvudsakliga användningen av vitlök för dess hälsa och medicinska egenskaper (1Pålitlig källa).
Dess användning var väl dokumenterad av många stora civilisationer, inklusive egyptierna, babylonierna, greker, romare och kineser (2Pålitlig källa).
Vitlök är en växt i familjen Allium (lök).
Forskare vet nu att de flesta av dess hälsofördelar orsakas av svavelföreningar som bildas när en vitlöksklyfta hackas, krossas eller tuggas.
Den kanske mest kända av dem är känd som allicin. Allicin är dock en instabil förening som endast finns kortvarigt i färsk vitlök efter att den har skurits eller krossats (3Pålitlig källa).
Andra föreningar som kan spela en roll i vitlökens hälsofördelar inkluderar diallyldisulfid och s-allylcystein (4Pålitlig källa).
Svavelföreningarna från vitlök kommer in i kroppen från matsmältningskanalen och reser över hela kroppen, där den utövar sina potenta biologiska effekter.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlök är en växt i lökfamiljen som odlas för sin distinkta smak och sina hälsofördelar. Den innehåller svavelföreningar, som tros ge några av hälsofördelarna.Sammanfattning
2. Vitlök är mycket näringsrikt och har väldigt få kalorier
Kalori för kalori, vitlök är otroligt näringsrikt.
En klyfta (3 gram) rå vitlök innehåller (5Pålitlig källa):
- Mangan: 2 % av det dagliga värdet (DV)
- Vitamin B6: 2% av DV
- Vitamin C: 1% av DV
- Selen: 1 % av DV
- Fiber:
0,06 gram - Anständiga mängder kalcium, koppar, kalium, fosfor, järn
och vitamin B1
Detta kommer med 4,5 kalorier, 0,2 gram protein och 1 gram kolhydrater.
Vitlök innehåller också spårmängder av olika andra näringsämnen. Faktum är att den innehåller lite av nästan allt du behöver.
3. Vitlök kan bekämpa sjukdomar, inklusive förkylning
Vitlökstillskott är kända för att öka immunförsvarets funktion.
En stor 12-veckors studie visade att ett dagligt vitlökstillskott minskade antalet förkylningar med 63 % jämfört med placebo (6Pålitlig källa).
Den genomsnittliga längden av förkylningssymtom minskade också med 70 %, från 5 dagar i placebogruppen till bara 1,5 dagar i vitlöksgruppen.
En annan studie fann att en hög dos av åldrat vitlöksextrakt (2,56 gram per dag) minskade antalet dagar med förkylning eller influensa med 61 % (7Pålitlig källa).
En granskning drog dock slutsatsen att bevisen är otillräckliga och att mer forskning behövs (8Pålitlig källa).
Trots bristen på starka bevis kan det vara värt att testa att lägga till vitlök i kosten om du ofta blir förkyld.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlökstillskott hjälper till att förebygga och minskaSammanfattning
svårighetsgraden av vanliga sjukdomar som influensa och förkylning.
Hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke är världens största mördare.
Högt blodtryck, eller hypertoni, är en av de viktigaste drivkrafterna för dessa sjukdomar.
Mänskliga studier har funnit att vitlökstillskott har en betydande inverkan på att sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck (9Pålitlig källa,10Pålitlig källa,11Pålitlig källa).
I en studie var 600–1 500 mg åldrat vitlöksextrakt lika effektivt som läkemedlet Atenolol för att sänka blodtrycket under en 24-veckorsperiod (12Pålitlig källa).
Tilläggsdoserna måste vara ganska höga för att få önskad effekt. Mängden som behövs motsvarar cirka fyra vitlöksklyftor per dag.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Höga doser av vitlök verkar förbättra blodtrycketSammanfattning
för dem med känt högt blodtryck (hypertoni). I vissa
fall kan kosttillskott vara lika effektiva som vanliga mediciner.
5. Vitlök förbättrar kolesterolnivåerna, vilket kan sänka risken för hjärtsjukdomar
Vitlök kan sänka total- och LDL- kolesterol.
För dem med högt kolesterol verkar vitlökstillskott minska total- och/eller LDL-kolesterol med cirka 10–15 % (13Pålitlig källa, 14Pålitlig källa,15Pålitlig källa).
Om man tittar på LDL (det ”dåliga”) och HDL (det ”goda”) kolesterolet specifikt, verkar vitlök sänka LDL men har ingen tillförlitlig effekt på HDL (9Pålitlig källa,10Pålitlig källa,16Pålitlig källa,17Pålitlig källa,18Pålitlig källa).
Höga triglyceridnivåer är en annan känd riskfaktor för hjärtsjukdom, men vitlök verkar inte ha några signifikanta effekter på triglyceridnivåer (13Pålitlig källa,15Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlökstillskott verkar minska total- ochSammanfattning
LDL-kolesterol, särskilt hos dem som har högt kolesterol. HDL-
kolesterol och triglycerider verkar inte påverkas.
6. Vitlök innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att förebygga Alzheimers sjukdom och demens
Oxidativ skada från fria radikaler bidrar till åldringsprocessen.
Vitlök innehåller antioxidanter som stödjer kroppens skyddsmekanismer mot oxidativ skada (19Pålitlig källa).
Höga doser av vitlökstillskott har visat sig öka antioxidantenzymer hos människor, samt avsevärt minska oxidativ stress hos personer med högt blodtryck (7Pålitlig källa, 9Pålitlig källa,20Pålitlig källa).
De kombinerade effekterna på att sänka kolesterol och blodtryck, såväl som antioxidantegenskaperna, kan minska risken för vanliga hjärnsjukdomar som Alzheimers sjukdom och demens (21Pålitlig källa,22Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlök innehåller antioxidanter som skyddarSammanfattning
mot cellskador och åldrande. Det kan minska risken för Alzheimers sjukdom
och demens
7. Vitlök kan hjälpa dig att leva längre
De potentiella effekterna av vitlök på livslängden är i princip omöjliga att bevisa hos människor.
Men med tanke på de gynnsamma effekterna på viktiga riskfaktorer som blodtryck, är det vettigt att vitlök kan hjälpa dig att leva längre .
Det faktum att det kan bekämpa infektionssjukdomar är också en viktig faktor, eftersom dessa är vanliga dödsorsaker, särskilt hos äldre eller personer med dysfunktionellt immunsystem.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlök har kända positiva effekter på vanligaSammanfattning
orsaker till kroniska sjukdomar, så det är vettigt att det också kan hjälpa dig att leva
längre.
8. Atletisk prestation kan förbättras med vitlökstillskott
Vitlök var en av de tidigaste ”prestationshöjande” substanserna.
Det användes traditionellt i antika kulturer för att minska trötthet och förbättra arbetarnas arbetsförmåga.
Mest anmärkningsvärt gavs det till olympiska idrottare i antikens Grekland (1Pålitlig källa).
Gnagarstudier har visat att vitlök hjälper till med träningsprestanda, men mycket få mänskliga studier har gjorts.
Personer med hjärtsjukdom som tog vitlöksolja i 6 veckor hade en 12% minskning av topppulsen och bättre träningskapacitet (23Pålitlig källa).
En studie på nio tävlingscyklister fann dock inga prestationsfördelar (24Pålitlig källa).
Andra studier tyder på att träningsinducerad trötthet kan minskas med vitlök (2Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″] Vitlök kan förbättra fysisk prestation hosSammanfattning
försöksdjur och personer med hjärtsjukdomar. Fördelarna med friska människor är ännu
inte avgörande.
9. Att äta vitlök kan hjälpa till att avgifta tungmetaller i kroppen
Vid höga doser har svavelföreningarna i vitlök visat sig skydda mot organskador från tungmetalltoxicitet.
En fyra veckor lång studie på anställda vid en bilbatterifabrik (överdriven exponering för bly) fann att vitlök minskade blynivåerna i blodet med 19 %. Det minskade också många kliniska tecken på toxicitet, inklusive huvudvärk och blodtryck (25Pålitlig källa).
Tre doser vitlök varje dag överträffade till och med läkemedlet D-penicillamin för att minska symtomen.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
[/ult_content_box]Sammanfattning
Vitlök visade sig signifikant minska
blytoxicitet och relaterade symtom i en studie.
10. Vitlök kan förbättra benhälsan
Inga studier på människa har mätt effekten av vitlök på benförlust.
Gnagarstudier har dock visat att det kan minimera benförlust genom att öka östrogen hos honor (26Pålitlig källa,27Pålitlig källa,28Pålitlig källa,29Pålitlig källa).
En studie på kvinnor i klimakteriet fann att en daglig dos av torrt vitlöksextrakt (lika med 2 gram rå vitlök) signifikant minskade en markör för östrogenbrist (30Pålitlig källa).
Detta tyder på att detta tillägg kan ha positiva effekter på benhälsan hos kvinnor.
Livsmedel som vitlök och lök kan också ha positiva effekter på artros (31Pålitlig källa).
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
[/ult_content_box]Sammanfattning
Vitlök verkar ha vissa fördelar för benhälsan
genom att öka östrogennivåerna hos kvinnor, men fler mänskliga studier
behövs.
11. Vitlök är lätt att inkludera i din kost och smakar helt underbart
Den sista är ingen hälsofördel, men är ändå viktig.
Vitlök är väldigt lätt (och gott) att inkludera i din nuvarande kost.
Det kompletterar de flesta salta rätter, särskilt soppor och såser. Den starka smaken av vitlök kan också ge ett slag till annars intetsägande recept.
Vitlök finns i flera former, från hela kryddnejlika och släta pasta till pulver och kosttillskott som vitlöksextrakt och vitlöksolja.
Tänk dock på att det finns vissa nackdelar med vitlök, till exempel dålig andedräkt. Det finns också en del personer som är allergiska mot det.
Om du har en blödningsrubbning eller tar blodförtunnande mediciner, prata med din läkare innan du ökar ditt intag av vitlök.
Ett vanligt sätt att använda vitlök är att pressa några färska vitlöksklyftor med en vitlökspress och sedan blanda den med extra virgin olivolja och lite salt.
Detta är en hälsosam och super tillfredsställande dressing.
[ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
[/ult_content_box]Sammanfattning
Vitlök är gott och lätt att lägga till din kost. Du kan använda den i salta rätter, soppor, såser, dressingar och mer.