Kiwi är små frukter med mycket smak och massor av hälsofördelar. Dom innehåller massor av näringsämnen som vitamin C, vitamin K, vitamin E, folat och kalium, de har också mycket antioxidanter och är en bra fiberkälla. Deras lilla svarta frön är ätbara, liksom det luddiga bruna skalet, men många föredrar att skala kiwin innan de äter den. Kiwi odlas i Kalifornien från november till maj, och i Nya Zeeland från juni till oktober.
Det anses att den höga mängden vitamin C och antioxidanter som kiwi innehåller kan hjälpa till att behandla människor med astma. En studie från 2000 visade att det fanns en positiv effekt på lungfunktionen bland dem som regelbundet konsumerar färsk frukt, inklusive kiwi. Färsk frukt som kiwi kan minska risken för mottagliga barn.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kan hjälpa till med matsmältningen” heading_tag=”h2″]
Kiwi har gott om fibrer vilket är bra för matsmältningen. De innehåller också ett proteolytiskt enzym som heter Aktinidin som kan hjälpa till att bryta ner proteiner. En studie fann nyligen att kiwi-extrakt innehållande Aktinidin förbättrade kraftigt matsmältningen av de flesta proteiner.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ökar immunförsvaret” heading_tag=”h2″]
Kiwi är näringsrika och fulla av vitamin C, faktum är att bara 1 kopp kiwi ger cirka 273 procent av ditt dagliga rekommenderade värde. C-vitamin är ett viktigt näringsämne när det gäller att öka immunsystemet för att avvärja sjukdom. En studie fann även att kiwi kan stödja immunfunktionen och minska sannolikheten för att utveckla kyla eller influensaliknande sjukdomar. Detta gäller särskilt hos riskgrupper som vuxna över 65 år och unga barn.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Minskar risken för andra hälsoförhållanden” heading_tag=”h2″]
Oxidativ stress kan leda till skador på vårt DNA. Detta kan leda till hälsoproblem. Delvis tack vare dess antioxidanter finns det några bevis från en äldre studie att regelbunden konsumtion av kiwi eller kiwi-extrakt minskar sannolikheten för oxidativ stress. Eftersom oxidativ DNA-skada är starkt kopplad till koloncancer kan regelbunden kiwi förbrukning minska risken för koloncancer också.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kan hjälpa till att reglera blodtrycket” heading_tag=”h2″]
Kiwifrukter kan inte bara ge oss en extra boost till vårt immunsystem, de kan också hjälpa oss att hantera vårt blodtryck. På lång sikt kan detta också innebära en sänkt risk för tillstånd som kan orsakas av högt blodtryck, som stroke eller hjärtattacker.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Minskar risken för blodpropp” heading_tag=”h2″]
Förutom att hjälpa oss hantera vårt blodtryck kan kiwi faktiskt minska risken för blodpropp. En studie från Universitetet i Oslo fann att äta 2-3 kiwier om dagen sänkte risken för blodpropp.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Skyddar mot synförlust” heading_tag=”h2″]
Macular degeneration är den främsta orsaken till synförlust, och kiwi kan hjälpa till att skydda dina ögon från det. En studie fann att genom att äta tre portioner frukt per dag minskade makular degeneration med 36 procent. Kiwis höga nivåer av zeaxanthin och lutein anses troligen bidra till denna effekt.
[/bsf-info-box]
Hej!
Kul att kunna lära sig mer om vad man äter och hur det faktiskt påverkar kroppen. Jag har som mål att i år tänka mer på vad jag äter, så här kommer jag nog absolut titta in emellanåt för att få tips och råd! 😀
Keep it up!