Jordgubbar, vetenskapligt kända som Fragaria ananassa, härstammar i Europa på 1700-talet och är en hybrid av två vilda jordgubbsarter från Nordamerika och Chile. Jordgubbar är ljusröda i färg, har en saftig textur, en karakteristisk arom och en söt smak. De är en utmärkt källa till vitamin C och mangan, och innehåller också anständiga mängder folat (B9) och kalium. Jordgubbar är mycket rika på antioxidanter och växtföreningar, och kan ha fördelar för hjärthälsa och blodsockernivån. De brukar konsumeras råa och färska, men kan också användas i en mängd olika sylt, geléer, efterrätter och för livsmedelsaromer. Jordgubbar är en utmärkt källa till vitamin C, en antioxidant som är viktig för immunsystemet och hudens hälsa. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Mangan” heading_tag=”h2″] Detta spårämne är ofta viktigt för många processer i kroppen (9), som ofta finns i stora mängder i korn, baljväxter, frukt och grönsaker. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Folat (B9)” heading_tag=”h2″] En av B-vitaminerna, viktig för normal vävnadstillväxt och cellfunktion. Folat är särskilt viktigt för gravida kvinnor och äldre (10, 11, 12). [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kalium” heading_tag=”h2″] En mineral som är involverat i många viktiga kroppsfunktioner, såsom reglering av blodtryck (13, 14). [/bsf-info-box] I mindre utsträckning innehåller jordgubbar även järn, koppar, magnesium, fosfor, vitamin B6, vitamin K och vitamin E. Finns i stora mängder i jordgubbar, ellaginsyra är en polyphenolantioxidant som kan ha många hälsofördelar (16). [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ellagitanniner” heading_tag=”h2″] I samband med ellaginsyra omvandlas ellagitanniner till ellaginsyra i tarmen, vilket i sin tur också leder till många hälsofördelar. [/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Procyanidiner” heading_tag=”h2″] Antioxidanter, som vanligen finns i jordgubbsfrön, som kan ha goda hälsoeffekter [/bsf-info-box] Konsumtionen av bär har förknippats med minskad risk för många kroniska sjukdomar. Jordgubb konsumtion kan förbättra hjärthälsan, sänka blodsockernivån och hjälpa till att förhindra cancer. Hjärthälsa: Jordgubbar kan också förbättra antioxidant statusen i blodet, minska oxidativ stress, hämma inflammation, förbättra kärlfunktionen, förbättra blodlipidprofilen och minska skadlig oxidation av LDL-kolesterol (21, 23, 41, 42, 43, 44). På senare tid har effekterna av frystorkade jordgubbssupplement på typ 2-diabetes eller metaboliskt syndrom studerats intensivt, främst hos överviktiga eller överviktiga individer. En signifikant minskning av flera större riskfaktorer observerades efter 4-12 veckors tillskott. Detta inkluderar LDL-kolesterol, inflammatoriska markörer (C-reaktivt protein) och oxiderade LDL-partiklar (45, 46, 47, 48, 49). Cancer:
(17, 18, 19).
Kardiovaskulär sjukdom (hjärtsjukdom) är den vanligaste dödsorsaken världen över. Studier har funnit en relation mellan bär eller bär Antocyaniner och förbättrad hjärt- och kärlsjukdom (21, 34, 35, 36). Stora observationsstudier, som inkluderade tusentals människor, har kopplat bärkonsumtion med lägre risk för hjärt relaterade dödsfall. Enligt en studie av medelålders personer med väletablerade riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar kan bär öka HDL-kolesterol, sänka blodtrycket och förbättra blodplättarnas funktion (40).
Cancer är en allvarlig sjukdom som kännetecknas av okontrollerad tillväxt av onormala celler, bortom deras normala gränser. Cancerbildning och progression är ofta kopplad till oxidativ stress och kronisk inflammation. Ett antal studier tyder på att bär kan bidra till att förebygga flera typer av cancer genom deras förmåga att bekämpa oxidativ stress och inflammation
(59, 60, 61). Jordgubbens skyddande effekter kan drivas av Ellaginsyra och Ellagitanniner, som har visat sig hämma tillväxten av cancerceller (64, 65). För att förstå relationen mellan jordgubbar och cancer, så krävs ytterligare forskning för att förbättra förståelsen för jordgubbarnas positiva effekter på cancer.
[ultimate_heading main_heading=”Vitaminer & Mineraler” heading_tag=”h1″ spacer=”line_with_icon” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#000000″ icon=”Defaults-heartbeat” icon_size=”32″ icon_color=”#dd3333″ icon_style=”advanced” icon_border_spacing=”50″ margin_design_tab_text=””]De vanligaste vitaminerna och mineralerna i jordgubbar.[/ultimate_heading][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin C” heading_tag=”h2″]
[ultimate_heading main_heading=”Hälsofördelar med jordgubbar” heading_tag=”h1″ spacer=”line_with_icon” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#000000″ icon=”Defaults-heart” icon_size=”32″ icon_color=”#dd3333″ margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading]