Spenat är en lövgrön grönsak. Vetenskapligt känd som Spinacia oleracea tillhör spenat amarantfamiljen och är relaterad till betor och quinoa. Spenat har sitt ursprung i Persien, men produceras nu främst i USA och Kina. Spenaten är laddad med näringsämnen och antioxidanter, och anses vara mycket hälsosam. Att äta spenat kan gynna ögons hälsa, minska oxidativ stress, bidra till att minskade chanser till cancer och minska blodtrycksnivåerna.
Spenat är en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler
[/ultimate_heading][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin A” heading_tag=”h2″]
Spenat har höga mängder av karotenoider, som kroppen kan omvandlas till vitamin A.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin C” heading_tag=”h2″]
Vitamin C är en vanlig antioxidant i frukter och är ett av det viktigaste kostämnena som har många viktiga funktioner för din kropp. Vitamin C är en kraftfull antioxidant som främjar hudens hälsa och immunfunktion.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin K1″ heading_tag=”h2″]
Också känd som phylloquinone. Vitamin K är viktig för blod koagulering och ben hälsa. K-vitamin är avgörande vid blodpropp och ett spenatblad innehåller över hälften av ditt dagliga behov.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Folsyra” heading_tag=”h2″]
Även känd som folat eller vitamin B9. Det är viktigt för normal cellulär funktion och vävnadstillväxt, och är mycket viktigt för gravida kvinnor.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Järn” heading_tag=”h2″]
Spenat är en utmärkt källa till denna mineral. Järn hjälper till att skapa hemoglobin, vilket ger syre till kroppens vävnader.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kalcium” heading_tag=”h2″]
Kalcium är viktigt för benhälsan. Denna mineral är också en viktig signalmolekyl för nervsystemet, hjärtat och musklerna.
[/bsf-info-box] Spenat innehåller också flera andra vitaminer och mineraler, såsom kalium, magnesium och vitaminer B6, B9 och E.
Lutein är kopplat till förbättrad ögonhälsa.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Kaempferol” heading_tag=”h2″]
Denna antioxidant är kopplad till minskad risk för cancer och kronisk sjukdom.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Nitrat” heading_tag=”h2″]
Spenat innehåller stora mängder nitrater, vilket kan främja hjärthälsan.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Quercetin” heading_tag=”h2″]
Denna antioxidant kan avvärja infektion och inflammation. Spenat är en av de rikaste kostkällorna för quercetin.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Zeaxanthin” heading_tag=”h2″]
Zeaxanthin kan, liksom lutein, också förbättra ögonhälsan.
[/bsf-info-box]
Spenat är en näringsrik, lövgrön grönsak. Dessa gröna löv har visat sig gynna hälsan på flera sätt, och den innehåller stora mängder av alla typer av kraftfulla näringsämnen. De kan minska oxidativ stress, förbättra ögonhälsan och bidra till att förebygga hjärtsjukdomar och cancer. Detta blad är utan tvekan ett otroligt hälsosamt val av mat.
Spenat innehåller två komponenter, MGDG och SQDG, vilket kan sakta ner cancertillväxten. I en studie bidrog dessa föreningar till långsam tumörtillväxt i en människas livmoderhals. De minskade också tumörens storlek (22, 23). Flera mänskliga studier kopplar spenatkonsumtion till minskad risk för prostatacancer. Att äta spenat kan också hjälpa till att förhindra bröstcancer (24, 25). Spenat innehåller dessutom höga mängder antioxidanter, vilket också kan bidra till förebyggande av cancer (27).
Spenat innehåller också stora mängder nitrat, som har visats bidra till måttliga blodtrycksnivåer och minskar risken för hjärtsjukdomar (28, 29). En randomiserad, kontrollerad crossover-studie av 27 personer fann att äta spenat sänkte effektivt blodtrycksnivån (30). Flera andra studier visar också att spenat kan bidra till måttliga blodtrycksnivåer, vilket leder till förbättrad hjärthälsa (7, 31).
intressant artikel! /Ann