Spenat är en lövgrön grönsak. Vetenskapligt känd som Spinacia oleracea tillhör spenat amarantfamiljen och är relaterad till betor och quinoa. Spenat har sitt ursprung i Persien, men produceras nu främst i USA och Kina. Spenaten är laddad med näringsämnen och antioxidanter, och anses vara mycket hälsosam. Att äta spenat kan gynna ögons hälsa, minska oxidativ stress, bidra till att minskade chanser till cancer och minska blodtrycksnivåerna.
Mineraler & Vitaminer
Spenat är en utmärkt källa till många vitaminer och mineraler
Spenat innehåller också flera andra vitaminer och mineraler, såsom kalium, magnesium och vitaminer B6, B9 och E.
Hälsofrämjande ämnen
Sammanfattning
Spenat är en näringsrik, lövgrön grönsak. Dessa gröna löv har visat sig gynna hälsan på flera sätt, och den innehåller stora mängder av alla typer av kraftfulla näringsämnen. De kan minska oxidativ stress, förbättra ögonhälsan och bidra till att förebygga hjärtsjukdomar och cancer. Detta blad är utan tvekan ett otroligt hälsosamt val av mat.
Spenat innehåller två komponenter, MGDG och SQDG, vilket kan sakta ner cancertillväxten. I en studie bidrog dessa föreningar till långsam tumörtillväxt i en människas livmoderhals. De minskade också tumörens storlek (22, 23). Flera mänskliga studier kopplar spenatkonsumtion till minskad risk för prostatacancer. Att äta spenat kan också hjälpa till att förhindra bröstcancer (24, 25). Spenat innehåller dessutom höga mängder antioxidanter, vilket också kan bidra till förebyggande av cancer (27).
Spenat innehåller också stora mängder nitrat, som har visats bidra till måttliga blodtrycksnivåer och minskar risken för hjärtsjukdomar (28, 29). En randomiserad, kontrollerad crossover-studie av 27 personer fann att äta spenat sänkte effektivt blodtrycksnivån (30). Flera andra studier visar också att spenat kan bidra till måttliga blodtrycksnivåer, vilket leder till förbättrad hjärthälsa (7, 31).
intressant artikel! /Ann