Bananfrukter är bland de viktigaste livsmedelsgrödorna i världen. De kommer från en klass av växter som kallas Musa, som kommer från Sydostasien och odlas i många av världens varmare områden. Bananer är en hälsokälla till fiber, kalium, vitamin B6, vitamin C och olika antioxidanter. Det finns många olika typer, och de kommer i många olika storlekar. Färgen varierar vanligtvis från grönt till gult.
Bananer är en bra kaliumkälla. En diet med hög kalium kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck och har positiva effekter på kardiovaskulär hälsa.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin C” heading_tag=”h2″]
Vitamin C är en vanlig antioxidant i frukter och är ett av det viktigaste kostämnena som har många viktiga funktioner för din kropp.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Vitamin B6″ heading_tag=”h2″]
Bananer är rika på vitamin B6. En medelstor banan kan ge upp till 33% av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6.
[/bsf-info-box]
Även om det är en viktig neurotransmittor i hjärnan, passerar dopamin från bananer inte blod-hjärnbarriären för att påverka humör, men fungerar snarare som en potent antioxidant.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Katekin” heading_tag=”h2″]
Flera antioxidant flavonoider finns i bananer, framför allt katekiner. De har kopplats till olika hälsofördelar, inklusive minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar.
[/bsf-info-box]
Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att bananer är bland världens mest konsumerade frukter. De består huvudsakligen av kolhydrater och innehåller anständiga mängder av flera vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kalium, C-vitamin, katekin och resistent stärkelse är bland de friska näringsämnena i bananer. Dessa kan bidra till förbättrad hjärt- och matsmältnings hälsa när de konsumeras regelbundet som en del av en hälsosam livsstil.
Hjärtsjukdom är världens vanligaste orsak till för tidig död. Bananer är höga i kalium, ett mineral som främjar hjärthälsa och normalt blodtryck. En medelstor banan innehåller cirka 0,4 gram av detta hjärt-friska mineral. Enligt en stor analys av många studier är daglig konsumtion av 1,3 till 1,4 gram kalium kopplad till en 26% lägre risk för hjärtsjukdom (10).
Dessutom innehåller bananer antioxidant flavonoider som också har förknippats med en signifikant minskning av risken för hjärtsjukdomar (11).
.