Avokado är en ganska unik frukt. Medan de flesta frukter främst består av kolhydrater, innehåller avokado höga hälsosamma fetter. Många studier visar att avokado är en mycket potent frukt med kraftiga hälsofördelar.
Här är 8 hälsofördelar med avokado som stöds av vetenskaplig forskning.
Avokado, frukten som vi alla älskar för dess goda smak och konsistens, men också som många glömmer… Dess otroliga näring. De senaste åren har avokado blivit en otroligt populär frukt bland framförallt unga och hälso-medvetna personer. Avokado kopplas ofta till uttrycket ”superfood”, vilket inte är överraskande med tanke på dess många hälsoegenskaper. Det finns många typer av avokado som varierar i form och färg – från päronformad till rund och från grön till svart, de kan också väga allt från från 220 gram till 1,4 kg. Den mest populära sorten är Hass avokado. Det kallas ofta ”alligatorpäron”, vilket är ett mycket beskrivande uttryck då de tenderar att vara päronformade och har ett grönt ofint skal som en alligator. Avokadon är mycket näringsrik och innehåller ett brett utbud av näringsämnen inklusive 20 olika vitaminer och mineraler. Här är några av de näringsämnena du får i dig på endast en 100 grams servering:
- Vitamin K: 26% av det dagliga värdet (DV)
- Folat: 20% av DV
- Vitamin C: 17% av DV
- Kalium: 14% av DV
- Vitamin B5: 14% av DV
- Vitamin B6: 13% av DV
- Vitamin E: 10% av DV
SAMMANFATTNING
Avokado är en grön päronformad frukt som ibland kan kallas ”alligatorpäron”. Den är fylld med hälsosamma fetter, fibrer och olika viktiga näringsämnen.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Kalium är en viktigt mineral som de flesta av oss inte får tillräckligt med. Denna unika växt innehåller höga halter av kalium, vilket bör stödja friska blodtrycksnivåer.
Avokado innehåller mycket fett. Faktum är att 77% av kalorierna i avokadon är från fett, vilket gör den till en av de mest feta vegetabiliska livsmedel som finns.
Men avokadon innehåller inte bara något fett, som på nått sätt skulle vara dåligt för oss. Utan majoriteten av fettet i avokado är oljesyra – en omättad fettsyra som också är den viktigaste delen av olivolja och tros vara ansvarig för vissa av dess hälsofördelar. Oljesyra har förknippats med att minska inflammation och har visat sig ha positiva motverkande effekter på gener kopplade till cancer.
Fetterna i avokado är också ganska resistenta mot värmeinducerad oxidation, vilket gör avokadooljan ett hälsosamt och säkert val för matlagning.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Avokado och avokadoolja är fulla av sunda fetter som är bra för vår kropp och hjärta.
Fibrer är ett annat näringsämne som avokado är relativt rik på. Det är ett oförstörlig växtämne som kan bidra till bland annat viktminskning, minska blodsocker pikar och är starkt kopplad till en lägre risk för många sjukdomar. En skillnad görs ofta mellan lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer är känd för att mata de vänliga tarmbakterierna i tarmen, vilket är mycket viktigt för en optimal kroppsfunktion. En 100 grams servering av avokado är packad med 7 gram fibrer, vilket är 27% av rekommenderade dagliga intaget .
Omkring 25% av fibrerna i avokado är lösliga, medan 75% är olösliga.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Avokado tenderar att vara rik på fibrer. Fiber kan ha viktiga fördelar för viktminskning och metabolisk hälsa.
Dessa studier visade att avokado kan:
- Minska den totala kolesterolnivån betydligt.
- Minska blod triglycerider med upp till 20%.
- Sänka LDL-kolesterol med upp till 22%.
- Öka HDL (det ”bra”) kolesterolet med upp till 11%.
En av studierna visade också genom att lägga till avokado i en fettfattig vegetarisk kost förbättrade detta signifikant kolesterolprofilen. Även om resultat är imponerande är det viktigt att notera att alla mänskliga studier som gjordes var små och kortsiktiga, därav kan inget fastställas till 100%.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Många studier har visat att äta avokado kan motverka riskfaktorer för hjärtsjukdomar, ”dåligt” LDL och ”bra” HDL-kolesterol, såväl som blod triglycerider.
Det finns dock ingen garanti för att endast avokadon orsakade dessa människors bättre hälsa. Men men stor sannolikhet var det en hjälpande faktor.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
En kostundersökning visade att människor som åt avokado hade ett mycket högre näringsintag och en lägre risk för metaboliskt syndrom.
SAMMANFATTNING
Studier har visat att äta avokado eller avokadoolja med grönsaker kan dramatiskt öka antalet antioxidanter du tar in.
Inte bara hjälper avokado till med antioxidantabsorption från andra livsmedel, de är också själva rika på antioxidanterna. Detta inkluderar karotenoiderna, lutein och zeaxanthin, vilket är otroligt viktigt för ögons hälsa. Studier visar att de är kopplade till en drastiskt minskad risk för grå starr och makuladegenerering, som är vanliga hos äldre. Därför bör vi äta avokado till nytta för din ögons hälsa på lång sikt.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Avokado är full av antioxidanter, inklusive Lutein och Zeaxanthin. Dessa näringsämnen är mycket viktiga för ögons hälsa och minskar risken för makuladegenerering och grå starr.
Avokado är en utmärkt typ av mat, laddad med näringsämnen av många. De är viktminskning vänliga, har positiva effekter för hjärtat och sist men inte minst, de smakar otroligt gott!
[/bsf-info-box]