Ananas är en otroligt god och hälsosam tropisk frukt som härstammar från Sydamerika. Denna populära frukt är fylld med näringsämnen, antioxidanter och andra hälsosamma föreningar. Ananas och dess föreningar har kopplats till många hälsofördelar, bland annat bättre matsmältning, ökning av immunitet och snabbare återhämtning efter kirurgi.
2,5dl eller 165 gram ananas innehåller följande:
(RDI = Rekommenderat dagligt intag)
- Kalorier: 82,5
- Fett: 1,7 gram
- Protein: 1 gram
- Karbohydrater: 21,6 gram
- Fiber: 2,3 gram
- Vitamin C: 131% av RDI
- Mangan: 76% av RDI
- Vitamin B6: 9% av RDI
- Koppar: 9% av RDI
- Tiamin: 9% av RDI
- Folat: 7% av RDI
- Kalium: 5% av RDI
- Magnesium: 5% av RDI
- Niacin: 4% av RDI
- Pantotensyra: 4% av RDI
- Riboflavin: 3% av RDI
- Järn: 3% av RDI
Ananas innehåller också vitamin A och K, fosfor, zink och kalcium.
De är rika på vitamin C och mangan, vilket ger 131% respektive 76% av de dagliga rekommendationerna. C-vitamin är väsentligt för tillväxt och utveckling, ett hälsosamt immunsystem och upptaget av järn från kosten.[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ananas är rika på antioxidanter som motverkar oxaditiv stress” heading_tag=”h4″]
Ananas är inte bara rik på näringsämnen, de är även laddade med friska antioxidanter. Antioxidanter är molekyler som hjälper din kropp att bekämpa bland annat oxidativ stress. Oxidativ stress är ett tillstånd där det finns för många fria radikaler i kroppen.
Dessa fria radikaler interagerar med kroppens celler och orsakar skador som är kopplade till kronisk inflammation, ett försvagat immunförsvar och många skadliga sjukdomar.
Ananas är särskilt rika på antioxidanter som kallas flavonoider och fenolsyra, dessutom är många av antioxidanterna i ananas bundna vilket gör att antioxidanterna kan överleva hårda förhållanden i kroppen och ge långvariga effekter.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ananas enzymer kan förbättra matsmältningen” heading_tag=”h4″]
Ananas innehåller en grupp av matsmältningsenzymer som kallas bromelain. De fungerar som proteaser, som bryter ner proteinmolekyler i sina byggstenar, till exempel aminosyror och små peptider. När proteinmolekylerna är nedbrutna absorberas de lättare i tunntarmen.
Detta kan vara särskilt användbart för personer med bukspottskörtelsvikt, ett tillstånd där bukspottkörteln inte kan tillverka tillräckligt med matsmältningsenzymer. Exempelvis visade en studie att deltagare med bukspottskörtelssvikt upplevde bättre matsmältning efter att ha tagit ett matsmältningsenzym tillskott innehållande bromelain jämfört med att ta samma smältstillande enzymtillskott utan bromelain.
Bromelain används också i stor utsträckning som ett kommersiellt köttsmältningsmedel på grund av dess förmåga att bryta ner hårda köttproteiner.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ananas kan hjälpa till att minska risken för cancer” heading_tag=”h4″]
Cancer är en kronisk sjukdom som kännetecknas av okontrollerad celltillväxt. Dess progression är vanligtvis kopplad till oxidativ stress och kronisk inflammation. Flera studier har visat att ananas och dess föreningar kan minska risken för cancer. Detta beror på att de kan minimera oxidativ stress och minska inflammation.
En av dessa föreningar är gruppen av matsmältningsenzymer som kallas Bromelain. Teströrstudier har visat att Bromelain också kan hjälpa till att bekämpa cancer. Exempelvis visade två teströrstudier att Bromelain motverkade tillväxten av bröstcancerceller och stimulerade celldöd (17, 18).
Andra provrörstudier visar att bromelain motverkar cancer i huden, gallkanalen, magsystemet och tjocktarmen, plus fler områden. Teströr och djurstudier har funnit att Bromelain kan stimulera immunsystemet till att producera molekyler som gör vita blodkroppar mer effektiva på att motverka cancercelltillväxt och eliminera cancerceller (16).
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Ananas kan öka immuniteten och motverka inflammation” heading_tag=”h4″]
Ananas har varit en traditionell medicin i århundraden. De innehåller ett brett utbud av vitaminer, mineraler och enzymer som Bromelain, dessa kan tillsammans öka immuniteten och motverka inflammation.
En nio veckors studie gav 98 friska barn antingen ingen ananas, lite ananas (40 g) eller massor av ananas (280 g) dagligen för att se om det ökar deras immunitet. Barn som åt ananas hade en signifikant lägre risk för både virus- och bakterieinfektioner.
Barn som åt mest ananas hade nära fyra gånger mer blodkroppsdödande vita blodkroppar (granulocyter) än de andra två grupperna (24).
En annan studie visade att barn med bihåleinflammation återhämtade sig avsevärt snabbare när de tog ett bromelaintillskott jämfört med en standardbehandling.
[/bsf-info-box]
För mer inspiration gällande hälsosam kost, Följ våra sociala medier här:
Artrit påverkar över 100 miljoner vuxna i världen. Det finns många typer av Artrit, men de flesta involverar inflammation i lederna. Eftersom ananas innehåller Bromelain, som har antiinflammatoriska egenskaper, är det vanligt att det kan ge smärtlindring för de med inflammatorisk Artrit.
I själva verket visar forskning från 1960-talet att Bromelain användes för att lindra symptomen på reumatoid Artrit, en typ av Artrit som involverar inflammation i lederna (31).
Flera nya studier har undersökt effektiviteten av Bromelain för behandling av Artrit. En studie hos patienter med osteoartrit visade att ta ett matsmältningsenzymtillskott innehållande Bromelain bidrog till att lindra smärta lika effektivt som vanliga artritartiklar som diclofenak (32).
Ytterligare analyserades ett test av Bromelains förmåga att behandla Artros. Det drogs slutsatsen att Bromelain har potential att lindra Artritssymptom, särskilt på kort sikt. Det är emellertid inte klart om Bromelain kan vara en långsiktig behandling för Artrit-symptom.
[/bsf-info-box]
Att äta ananas kan minska tiden som krävs för att återhämta sig från operation eller träning. Detta beror till stor del på Bromelains antiinflammatoriska egenskaper. Flera studier har visat att Bromelain kan minska inflammation, svullnad, blåmärken och smärta som ofta inträffar efter operationen.
Exempelvis visade en studie att de som konsumerade Bromelain före tandkirurgi hade signifikant minskat smärta och kände sig lyckligare än människor som inte gjorde det. Faktum är att det föreföll att ge en liknande mängd lättnad som vanliga antiinflammatoriska läkemedel.
Ansträngande träning kan också skada muskelvävnad och orsaka omgivande inflammation. Berörda muskler är inte lika starka som vanligt och är ömma i upp till tre dagar. Proteaser som Bromelain menas kunna påskynda återhämtningen av skador som orsakas av ansträngande träning genom att minska inflammation runt den skadade muskelvävnaden.
En studie testade denna teori genom att ge deltagare ett matsmältningsenzymtillskott som innehöll Bromelain efter 45 minuters ansträngning på löpbandet. De som tog tillskottet hade mindre inflammation och behöll mer styrka efteråt (35). Flera andra studier har visat att bromelain kan påskynda återhämtningen från skador som orsakas av träning. (36, 37).
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Läckra och lätt att lägga till kosten” heading_tag=”h2″]Ananas är söta, goda och lätta att införa i din kost. De är lätta att odla i varma klimat och är tillgängliga året runt, eftersom de kan köpas färska, konserverade eller frysta. Du kan njuta av dem utan några tillägg eller i smoothies, sallader. Här är några enkla receptidéer som innehåller färsk ananas:
- Smoothie: Ananas, blåbär och grekisk yoghurt smoothie
- Sallad: Grillad kyckling, mandel, blåbär och ananas sallad
- Lunch: Kvarg med ananas och körsbär (avkärnade såklart)
- Dessert: Ananasfruktsallad
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Källor:” heading_tag=”h2″]
Samtliga delar av artiklen kommer från “PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från “National Institutes of Health“.
[/bsf-info-box]