De nyttiga blåbären är söta, näringsrika och väldigt populära. Blåbär ses ofta som en typ av superfood, de är låga på kalorier och otroligt bra för dig då de bland annat innehåller massa nyttiga näringsämnen. De är så goda och lätta att få tag i och många anser att de är deras favoritfrukt.
Här är 9 bevisade hälsofördelar med blåbär:
Blåbär är bland de mest näringsrika bären du kan få tag på. 2dl (148 gram) av blåbär innehåller:
Fiber: 4 gram
Vitamin C: 24% av RDI
Vitamin K: 36% av RDI
Mangan: 25% av RDI
RDI = Rekommenderat dagligt intag
Viktigt att poängtera är att vilda svenska blåbär innehåller upp till 70% mer antocyaniner (antioxidanter) än odlade, så köp alltid vilda blåbär i butiken. (Willys har 2,5 kg från finnerödja för 189kr)
De är också ca 85% vatten och 2dl innehåller bara 84 kalorier, med 15 gram kolhydrater, vilket gör dem till en utmärkt källa till flera viktiga näringsämnen.
SAMMANFATTNING
Blåbäret är ett mycket populärt bär. De innehåller få kalorier, men är fulla av
fibrer, vitamin C och vitamin K.
Antioxidanter skyddar din kropp från fria radikaler. Fria radikaler är instabila molekyler som kan skada dina celler och bidra till åldrande och sjukdomar, såsom cancer bland flera andra sjukdomar. Blåbär tros ha en av de högsta antioxidantnivåerna av alla vanliga frukter och grönsaker. De viktigaste antioxidantföreningarna i blåbär hör till en familj av polyphenol antioxidanter som kallas flavonoider. Detta är en grupp av flavonoider i synnerhet – anthocyaniner – som antas vara ansvarig för många av dessa bärs hälsosamma effekter. Blåbär har visat sig öka antioxidanthalterna direkt i kroppen vid konsumtion.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Blåbär har den högsta antioxidantkapaciteten jämfört med alla vanliga frukter och grönsaker. Flavonoider verkar vara bärens antioxidant med störst effekt.
Oxidativ DNA-skada är en oundviklig del av vardagen. Det sägs uppstå tiotusentals gånger per dag i varje cell i din kropp. DNA-skada är en del av anledningen till att vi blir äldre men det spelar också en viktig roll i utvecklingen av sjukdomar så som cancer. Eftersom blåbär är fulla av antioxidanter kan de neutralisera några av de fria radikaler som skadar ditt DNA. I en studie drack 168 personer 34 gram (1 liter) av en blandad blåbär och äppeljuice dagligen. Efter fyra veckor reducerades oxidativ DNA-skada på grund av fria radikaler med 20%. Dessa resultat stämmer även överens med mindre studier som gjorts antingen färska eller pulveriserade blåbär.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Flera studier tyder på att blåbär och blåbärssaft reducerar DNA-skador, vilket är en ledande orsak till tidigt åldrande och cancer.
SAMMANFATTNING
Antioxidanterna i blåbär har visat sig minska en dominerande riskfaktor för hjärtsjukdomar genom att förebygga oxidativ skada på ”dåligt” LDL-kolesterol.
Blåbär verkar ha betydande fördelar för personer med högt blodtryck, vilket är en stor riskfaktor för utveckling av hjärtsjukdomar. I en åtta veckors studie med människor som hade haft en stor risk för hjärtsjukdomar blev det en minskning av blodtrycket på 4-6% efter att ha konsumerat 50 gram blåbär per dag. Andra studier har observerat liknande effekter – särskilt för överviktiga människor.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Regelbundet intag av blåbär är kopplat till sänkt blodtryck i många studier.
Genom att äta blåbär kan du sänka blodtrycket och oxiderade LDL-kolesterol, men det är viktigt att komma ihåg att det här är riskfaktorer – inte egentliga sjukdomar. Det skulle vara mycket mer informativt att veta om blåbär hindrar hårda hjärtattacker, som är idag världens ledande dödsorsak. En studie på 93 600 sjuksköterskor fann att de som hade det högsta intaget av antocyaniner – de viktigaste antioxidanterna i blåbär – hade 32% lägre risk för hjärtinfarkt jämfört med dem med det lägsta intaget. Eftersom det här var en observationsstudie, kan det inte bevisa att anthocyaninerna ensam orsakade minskad risk, men mycket pekar på att det faktiskt är så. Fler djupare studier krävs för att kunna säkerställa detta helt.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Många undersökningar tyder på att äta frukter rika på antocyaniner så som blåbär – är förknippade med minskad risk för hjärtattacker.
Oxidativ stress kan påskynda hjärnans åldrande, vilket såklart påverkar hjärnans funktion negativt. Enligt studier kan antioxidanterna i blåbär påverka områden i din hjärna som är nödvändiga för din intelligens. De verkar gynna åldrande neuroner, vilket leder till förbättringar av cellsignaleringen. Mänskliga studier har också givit lovande resultat. I en av dessa studier konsumerade nio äldre vuxna med mild kognitiv försämring blåbärsjuice varje dag. Efter 12 veckor upplevde de förbättringar i flera markörer av hjärnfunktion. En sexårig studie på över 16 000 äldre individer fann att blåbär och jordgubbar var kopplade till förseningar i mental åldrande med upp till 2,5 år.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Antioxidanterna i blåbär verkar gynna din hjärna genom att hjälpa hjärnans funktion och fördröja mental nedgång.
Blåbär ger måttliga mängder socker jämfört med andra frukter. 148 gram innehåller ca 15 gram socker, vilket motsvarar ett litet äpple eller stor apelsin. Forskning tyder på att anthocyaniner i blåbär har positiva effekter på insulinkänslighet och glukosmetabolism. Dessa anti-diabetes effekter uppträder med både blåbärssaft blåbär och andra extrakt I en studie av 32 överviktiga personer med insulinresistens orsakade två blåbärssmoothies dagligen stora förbättringar av insulinkänsligheten. Förbättrad insulinkänslighet bör minska risken för metaboliskt syndrom och typ 2-diabetes, som för närvarande är två av världens största hälsoproblem.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Flera studier visar att blåbär har anti-diabetes effekter och då förbättrar insulinkänsligheten och sänker blodsockernivån.
Urinvägsinfektioner är ett vanligt problem för både kvinnor och män. Det är allmänt känt att tranbärsjuice kan bidra till att förhindra dessa typer av infektioner. Eftersom blåbär är nära besläktade med tranbär, innehåller de många av samma aktiva substanser som tranbärsjuice. Dessa ämnen kallas anti-adhesiv och hjälper till att hindra bakterier från att binda till blåsans vägg. Blåbär har sällan studerats för deras inverkan på urinvägsinfektion, men de har sannolikt liknande effekter som tranbär.
[/bsf-info-box]
SAMMANFATTNING
Precis som tranbär innehåller blåbär ämnen som kan hindra vissa bakterier från att binda till blåsans vägg, vilket kan bidra till att förebygga urinvägsinfektion.
Blåbär är otroligt friska och näringsrika bär. De påverkar positivt din hjärthälsa, hjärnfunktion och många andra aspekter av din kropp. Dessutom är de söta, färgglada och lätt åtnjutna antingen färska eller frysta.
[/bsf-info-box]
Källor:
Samtliga delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från ”National Institutes of Health”.