Paprika ( Capsicum annuum ) är frukter som tillhör familjen nattljus.
De är släkt med chilipeppar, tomater och brödfrukt, som alla är infödda i Central- och Sydamerika.
Liksom sina nära släktingar, chilipeppar, torkas paprika ibland och pudras. I så fall kallas de för paprika.
Paprikor är kalorisnåla och exceptionellt rika på vitamin C och andra antioxidanter, vilket gör dem till ett utmärkt komplement till en hälsosam kost.
Paprika finns i olika färger, som röd, gul, orange och grön – som är omogna.
Grön, omogen paprika har en lätt bitter smak och är inte lika söt som fullmogna.
Den här artikeln berättar allt du behöver veta om paprika.
Färsk, rå paprika består huvudsakligen av vatten (92%). Resten är kolhydrater och små mängder protein och fett.
De huvudsakliga näringsämnena i 3,5 uns (100 gram) rå, röd paprika är (1Pålitlig källa):
- Kalorier: 31
- Vatten: 92%
- Protein: 1 gram
- Kolhydrater: 6 gram
- Socker: 4,2 gram
- Fiber: 2,1 gram
- Fett: 0,3 gram
Kolhydrater
Paprika består huvudsakligen av kolhydrater , som står för det mesta av deras kaloriinnehåll – med 3,5 uns (100 gram) som innehåller 6 gram kolhydrater.
Kolhydraterna är mestadels sockerarter – som glukos och fruktos – som är ansvariga för den söta smaken av mogen paprika.
Paprika innehåller också små mängder fiber – 2% av färskvikt. Kalori för kalori, de är en mycket bra fiberkälla (1Pålitlig källa).
SAMMANFATTNINGPaprika består huvudsakligen av vatten och kolhydrater. De flesta av kolhydraterna är sockerarter, som glukos och fruktos. Paprika är också en anständig källa till fiber.
Vitaminer och mineraler
Paprika är laddade med olika vitaminer och mineraler (1Pålitlig källa):
- Vitamin C. En medelstor röd paprika ger 169 % av det dagliga referensintaget (RDI) för vitamin C, vilket gör den till en av de rikaste kostkällorna för detta viktiga näringsämne.
- Vitamin B6. Pyridoxin är den vanligaste typen av vitamin B6, som är en familj av näringsämnen som är viktiga för bildandet av röda blodkroppar.
- Vitamin K1. En form av vitamin K, även känd som fyllokinon, K1 är viktig för blodpropp och benhälsa.
- Kalium. Detta viktiga mineral kan förbättra hjärthälsa (2Pålitlig källa).
- Folat. Även känd som vitamin B9, folat har en mängd olika funktioner i din kropp. Tillräckligt folatintag är mycket viktigt under graviditeten (3Pålitlig källa).
- Vitamin E. Vitamin E är en kraftfull antioxidant och är avgörande för friska nerver och muskler. De bästa kostkällorna för detta fettlösliga vitamin är oljor, nötter, frön och grönsaker.
- Vitamin A. Röd paprika innehåller mycket pro-vitamin A (beta-karoten), som din kropp omvandlar till vitamin A (4Pålitlig källa).
SAMMANFATTNINGPaprika innehåller mycket C-vitamin, en enda ger upp till 169 % av RDI. Andra vitaminer och mineraler i paprika inkluderar vitamin K1, vitamin E, vitamin A, folat och kalium.
Andra växtföreningar
Paprika är rika på olika antioxidanter – särskilt karotenoider, som är mycket rikligare i mogna exemplar (5Pålitlig källa).
De viktigaste föreningarna i paprika är:
- Capsanthin. Speciellt hög i röd paprika, capsanthin är en kraftfull antioxidant som ansvarar för deras lysande röda färg (6Pålitlig källa, 7).
- Violaxanthin. Denna förening är den vanligaste karotenoidantioxidanten i gul paprika (8Pålitlig källa).
- Lutein. Även om det finns rikligt med grön (omogen) paprika och svart paprika, saknas lutein i mogen paprika. Tillräckligt intag av lutein kan förbättra ögonhälsan (6Pålitlig källa, 9Pålitlig källa).
- Quercetin. Studier tyder på att denna polyfenolantioxidant kan vara fördelaktig för att förebygga vissa kroniska tillstånd, såsom hjärtsjukdomar och cancer (4Pålitlig källa, 10Pålitlig källa, 11Pålitlig källa).
- Luteolin. På samma sätt som quercetin är luteolin en polyfenolantioxidant som kan ha en mängd olika positiva hälsoeffekter (4Pålitlig källa, 12Pålitlig källa).
SAMMANFATTNINGPaprika innehåller många hälsosamma antioxidanter, inklusive capsanthin, violaxanthin, lutein, quercetin och luteolin. Dessa växtföreningar är förknippade med många hälsofördelar.
Hälsofördelar med paprika
Liksom de flesta helväxtlivsmedel anses paprika vara en hälsosam mat .
Hög konsumtion av frukt och grönsaker har kopplats till en minskad risk för många kroniska sjukdomar, som cancer och hjärtsjukdomar.
Dessutom kan paprika ha ett antal andra hälsofördelar.
Ögonhälsa
De vanligaste typerna av synnedsättningar inkluderar makuladegeneration och grå starr, de främsta orsakerna till dessa är åldrande och infektioner (13Pålitlig källa).
Men näring kan också spela en betydande roll för att utveckla dessa sjukdomar.
Lutein och zeaxantin – karotenoider som finns i relativt höga mängder i paprika – kan förbättra ögonhälsan när de konsumeras i tillräckliga mängder (9Pålitlig källa, 14Pålitlig källa, 15Pålitlig källa).
Faktum är att de skyddar din näthinna – den ljuskänsliga innerväggen i ditt öga – från oxidativ skada (16Pålitlig källa, 17Pålitlig källa, 18Pålitlig källa).
Ett antal studier tyder på att regelbunden konsumtion av mat rik på dessa karotenoider kan minska risken för både grå starr och makuladegeneration (19Pålitlig källa, 20Pålitlig källa, 21Pålitlig källa, 22Pålitlig källa, 23Pålitlig källa).
Att lägga till paprika i din kost kan därför minska risken för synnedsättning.
Förebyggande av anemi
Anemi är ett vanligt tillstånd som kännetecknas av en minskad förmåga hos ditt blod att transportera syre.
En av de vanligaste orsakerna till anemi är järnbrist, vars huvudsakliga symtom är svaghet och trötthet.
Röd paprika är inte bara en anständig källa till järn , de är också exceptionellt rika på C-vitamin, vilket ökar upptaget av järn från din tarm (24Pålitlig källa).
Faktum är att en medelstor röd paprika kan innehålla 169 % av RDI för C-vitamin (1Pålitlig källa).
Järnupptaget i kosten ökar avsevärt när du konsumerar frukt eller grönsaker med hög halt av C-vitamin (25Pålitlig källa).
Av denna anledning kan att äta rå paprika tillsammans med järnrik mat – som kött eller spenat – hjälpa till att öka kroppens järndepåer, vilket minskar risken för anemi.
SAMMANFATTNINGLiksom andra frukter och grönsaker kan paprika ha många hälsofördelar. Dessa inkluderar förbättrad ögonhälsa och minskad risk för anemi.
Skadliga effekter
Paprika är generellt friska och tolereras väl, men vissa människor kan vara allergiska. Som sagt, allergi är ganska sällsynt.
Ändå kan vissa personer som har pollenallergi också vara känsliga för paprika på grund av allergisk korsreaktivitet (26Pålitlig källa, 27Pålitlig källa).
Allergiska korsreaktioner kan inträffa mellan vissa livsmedel eftersom de kan innehålla samma allergener – eller allergener liknande i kemisk struktur.
SAMMANFATTNINGNär den äts med måtta har paprikan inga negativa hälsoeffekter. Men de kan utlösa allergier hos vissa människor.