[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”2. Innehåller potenta antioxidanter som har hälsoskyddande effekter” heading_tag=”h2″]
Antioxidantinnehållet i broccoli kan vara en av dess främsta fördelar för människors hälsa (5). Antioxidanter är molekyler som hämmar eller neutraliserar cellskador orsakade av fria radikaler. Detta kan leda till minskad inflammation och en övergripande hälsoskyddande effekt. Broccoli har höga halter av glukorafanin, en förening som omvandlas till en potent antioxidant som kallas sulforafan under matsmältningen (6). Provrör och djurstudier visar att sulforafan kan erbjuda flera hälsofördelar, inklusive minskat blodsocker, kolesterolnivåer, oxidativ stress och kronisk sjukdomsutveckling. Det behövs dock mer forskning för att förstå dess roll hos människor (7). Broccoli innehåller också mätbara mängder av antioxidanterna lutein och zeaxantin, vilket kan förhindra oxidativ stress och cellulär skada i dina ögon (8). [/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Broccoli innehåller flera potenta antioxidanter som kan stödja friska celler och vävnader i hela kroppen.
[/ult_content_box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”3. Dess bioaktiva föreningar kan bidra till minskad inflammation” heading_tag=”h2″]
Broccoli innehåller olika bioaktiva föreningar som har visat sig minska inflammation i kroppens vävnader. Det teoretiseras att flera föreningar fungerar synergistiskt för att stödja denna effekt, även om vissa verkar fungera individuellt också (5). Kaempferol, en flavonoid i broccoli, visar stark antiinflammatorisk förmåga i både djur- och provrörsstudier (9, 10). En liten mänsklig studie på tobaksrökare avslöjade också att äta broccoli ledde till en signifikant minskning av inflammationsmarkörer (11). Även om dessa resultat är lovande behövs mer forskning för att bättre förstå hur broccoli konsumtion påverkar inflammation hos människor.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Broccoli innehåller flera bioaktiva föreningar som visar en antiinflammatorisk effekt i djur- och provrörsstudier. Men mer mänsklig forskning behövs.
[/ult_content_box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”4. Kan skydda mot vissa typer av cancer” heading_tag=”h2″]
Korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, innehåller olika bioaktiva föreningar som kan minska cellskador orsakade av vissa kroniska sjukdomar (12). Flera små studier har visat att konsumtion av korsblommiga grönsaker kan skydda mot vissa typer av cancer. Även om denna data är uppmuntrande är den inte tillräckligt stark för att göra definitiva hälsopåståenden angående broccolis roll i cancerbehandling eller förebyggande. I slutändan behövs mer mänsklig forskning för att bestämma förhållandet mellan korsblommiga grönsaker och cancerförebyggande.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Flera studier har visat att korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kan ha en cancerförebyggande effekt, även om mer forskning behövs.
[/ult_content_box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”5. Antioxidanter och fibrer kan stabilisera blodsockret” heading_tag=”h2″]
Att äta broccoli kan stödja bättre blodsockerkontroll hos personer med diabetes. Även om den exakta mekanismen är okänd, kan den vara relaterad till broccolis antioxidantinnehåll (19). En mänsklig studie visade signifikant minskad insulinresistens hos personer med typ 2-diabetes som konsumerade broccoli-groddar dagligen i en månad (19). Intressant nog avslöjade en djurstudie minskat blodsocker förutom minskad skada på bukspottkörtelceller hos diabetiska råttor som matades med broccolixtrakt (20). Broccoli är också en bra fiberkälla. Viss forskning tyder på att högre intag av kostfiber är förknippat med lägre blodsocker och förbättrad diabetisk kontroll (21, 22).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att äta broccoli kan sänka blodsockret och förbättra diabetisk kontroll. Detta är sannolikt relaterat till dess antioxidant och fiberinnehåll.
[/ult_content_box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”6. Kan stödja hjärthälsa på olika sätt” heading_tag=”h2″]
Flera studier tyder på att broccoli kan stödja hjärthälsan på olika sätt. Förhöjda ”dåliga” LDL-kolesterol- och triglyceridnivåer är kända för att vara stora riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Broccoli kan spela en central roll i att förbättra dessa faktorer.
En studie märkte signifikant minskade triglycerider och ”dåligt” LDL-kolesterol, liksom ökade ”bra” HDL-kolesterolnivåer hos personer som behandlades med ett pulveriserat broccoli-groddtillskott (23).
Viss forskning stödjer också uppfattningen att specifika antioxidanter i broccoli kan minska din totala risk för hjärtinfarkt (7).
En studie på möss som matades med broccoli-groddar avslöjade en potentiellt skyddande effekt mot celldöd och oxidativ stress i hjärtvävnad efter hjärtstillestånd (24).
Dessutom är högre intag av fiberrika livsmedel som broccoli förknippat med en minskad risk för hjärtsjukdomar (25).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Forskning tyder på att broccoli kan bidra till att minska olika riskfaktorer för hjärtsjukdomar och förhindra skador på hjärtvävnaden.
[/ult_content_box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”7. Främjar hälsosam matsmältning och minskad förstoppning” heading_tag=”h2″]
Broccoli är rik på fiber och antioxidanter – som båda kan stödja hälsosam tarmfunktion och matsmältningshälsa. Bra tarmhälsa och en stark grupp av goda bakterier i tjocktarmen är två viktiga komponenter för matsmältningshälsan. Att äta fiber- och antioxidantrika livsmedel som broccoli kan spela en roll för att upprätthålla hälsosam tarmfunktion (26, 27, 28). En studie på möss på en broccoli-diet fann minskade nivåer av inflammation i tjocktarmen, liksom gynnsamma förändringar i tarmbakterier (29). En nyligen genomförd mänsklig studie visade att personer som åt broccoli kunde tömma tarmen lättare än individer i kontrollgruppen (30). Även om dessa resultat är lovande behövs mer mänsklig forskning för att bättre förstå hur broccoli påverkar matsmältningshälsan.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att äta broccoli kan stödja normal tarmfunktion och gynna de goda bakterierna i tarmfloran, men mer forskning behövs.
[/ult_content_box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”8. Kan motverka försämring av den mentala förmågan och stödja hälsosam hjärnfunktion” heading_tag=”h2″]
Några av näringsämnena och de bioaktiva föreningarna i broccoli kan minska försämrande av mentala förmågan och stödja en sund hjärn- och nervvävnadsfunktion. En studie på 960 äldre vuxna visade att en servering per dag av mörkgröna grönsaker, såsom broccoli, kan hjälpa till att motverka försämrande av den mentala förmågan som sker i samband med åldrande (31). Dessutom visade en djurstudie att möss som behandlades med kaempferol – en förening i broccoli – sänkte förekomsten av hjärnskada och minskade inflammation i nervvävnad efter en strokeliknande händelse (32). Sulforafan är en annan potent bioaktiv förening som finns i broccoli med potential att stödja hjärnans funktion efter en händelse med minskad syresättning till hjärnan. I vissa studier uppvisade möss som behandlades med sulforafan signifikant återhämtning i hjärnvävnaden och minskad nervinflammation efter hjärnskada eller exponering för toxiner (33, 34, 35). Den mest aktuella forskningen som utvärderar effekten av bioaktiva föreningar som finns i broccoli på hjärnans hälsa är begränsad till djurstudier. Mer forskning behövs för att bestämma hur dessa föreningar stöder neurologisk funktion hos människor. [/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Flera djurstudier visar att specifika bioaktiva föreningar i broccoli kan ha en skyddande effekt på hjärnvävnaden. Men mer forskning behövs för att etablera detta förhållande hos människor.
[/ult_content_box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”9. Kan hjälpa till att bromsa åldrandet” heading_tag=”h2″]
Åldringsprocessen kan till stor del kopplas till oxidativ stress och minskad metabolisk funktion under din livstid (36). Även om åldrande är en oundviklig naturlig process anses dietkvalitet vara en viktig aktör för att bestämma genetiskt uttryck och utveckling av åldersrelaterade sjukdomar (37). Forskning visar att sulforafan, en viktig bioaktiv förening i broccoli, kan ha förmågan att sakta ner den biokemiska åldringsprocessen genom att förbättra antioxidantgener (37). Det behövs fortfarande mer mänsklig forskning för att fastställa ett samband mellan orsak och effekt mellan intag av broccoli och dess effekt på åldrandet. [/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Sulforafan, ett ämne som finns i broccoli, kan eventuellt bromsa åldringsprocessen. Mer mänsklig forskning behövs för att bättre förstå denna funktion.
[/ult_content_box]