Den är nära besläktad med kål, brysselkål, grönkål och blomkål – alla ätbara växter som tillsammans kallas korsblommiga grönsaker.
Det finns tre huvudvarianter av broccoli:
Calabrese broccoli
Spirande broccoli
Lila blomkål – som trots sitt namn är en typ av broccoli
Broccoli är väldigt näringsrik med olika vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.
Här är 9 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med broccoli.
2 dl (ca 90 gram) rå broccoli innehåller:[/bsf-info-box]
- Fett: 0,3 gram
- Kolhydrater: 6 gram
- Protein: 2,6 gram
- Fiber: 2,4 gram
- Vitamin C: 135% av RDI
- Vitamin K: 116% av RDI
- Vitamin A: 11% av RDI
- Vitamin B9 (folat): 14% av RDI
- Kalium: 8% av RDI
- Fosfor: 6% av RDI
- Selen: 3% av RDI
Broccoli kan ätas kokt eller rå – båda sätt är hälsosamma men ger olika näringsprofiler.
Olika tillagningsmetoder, såsom kokning, mikrovågsugn, stekning och ångning, förändrar grönsakens näringskomposition, vilket särskilt minskar C-vitamin, liksom lösligt protein och socker. Ångande verkar ha minst negativa effekter (2).
Oavsett om den är rå eller kokt är broccoli är fortfarande en utmärkt källa till vitamin C. Bara en dl (ca 70 gram) kokt broccoli ger 84% av det dagliga referensintaget (RDI) – mer än vad en halv apelsin kan erbjuda (3, 4).
SAMMANFATTNING
Broccoli är rikt på flera vitaminer, mineraler och fibrer. Olika tillagningsmetoder kan påverka grönsakens näringskomposition, broccoli är oavsett kokt eller rå ett hälsosamt tillskott till din kost.
Broccoli har höga halter av glukorafanin, en förening som omvandlas till en potent antioxidant som kallas sulforafan under matsmältningen (6).
Provrör och djurstudier visar att sulforafan kan erbjuda flera hälsofördelar, inklusive minskat blodsocker, kolesterolnivåer, oxidativ stress och kronisk sjukdomsutveckling. Det behövs dock mer forskning för att förstå dess roll hos människor (7).
Broccoli innehåller också mätbara mängder av antioxidanterna lutein och zeaxantin, vilket kan förhindra oxidativ stress och cellulär skada i dina ögon (8).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Broccoli innehåller flera potenta antioxidanter som kan stödja friska celler och vävnader i hela kroppen.
Det teoretiseras att flera föreningar fungerar synergistiskt för att stödja denna effekt, även om vissa verkar fungera individuellt också (5).
Kaempferol, en flavonoid i broccoli, visar stark antiinflammatorisk förmåga i både djur- och provrörsstudier (9, 10).
En liten mänsklig studie på tobaksrökare avslöjade också att äta broccoli ledde till en signifikant minskning av inflammationsmarkörer (11).
Även om dessa resultat är lovande behövs mer forskning för att bättre förstå hur broccoli konsumtion påverkar inflammation hos människor.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Broccoli innehåller flera bioaktiva föreningar som visar en antiinflammatorisk effekt i djur- och provrörsstudier. Men mer mänsklig forskning behövs.
Flera små studier har visat att konsumtion av korsblommiga grönsaker kan skydda mot vissa typer av cancer.
Även om denna data är uppmuntrande är den inte tillräckligt stark för att göra definitiva hälsopåståenden angående broccolis roll i cancerbehandling eller förebyggande.
I slutändan behövs mer mänsklig forskning för att bestämma förhållandet mellan korsblommiga grönsaker och cancerförebyggande.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Flera studier har visat att korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kan ha en cancerförebyggande effekt, även om mer forskning behövs.
En mänsklig studie visade signifikant minskad insulinresistens hos personer med typ 2-diabetes som konsumerade broccoli-groddar dagligen i en månad (19).
Intressant nog avslöjade en djurstudie minskat blodsocker förutom minskad skada på bukspottkörtelceller hos diabetiska råttor som matades med broccolixtrakt (20).
Broccoli är också en bra fiberkälla. Viss forskning tyder på att högre intag av kostfiber är förknippat med lägre blodsocker och förbättrad diabetisk kontroll (21, 22).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att äta broccoli kan sänka blodsockret och förbättra diabetisk kontroll. Detta är sannolikt relaterat till dess antioxidant och fiberinnehåll.
Förhöjda ”dåliga” LDL-kolesterol- och triglyceridnivåer är kända för att vara stora riskfaktorer för hjärtsjukdomar. Broccoli kan spela en central roll i att förbättra dessa faktorer.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Forskning tyder på att broccoli kan bidra till att minska olika riskfaktorer för hjärtsjukdomar och förhindra skador på hjärtvävnaden.
Bra tarmhälsa och en stark grupp av goda bakterier i tjocktarmen är två viktiga komponenter för matsmältningshälsan. Att äta fiber- och antioxidantrika livsmedel som broccoli kan spela en roll för att upprätthålla hälsosam tarmfunktion (26, 27, 28).
En studie på möss på en broccoli-diet fann minskade nivåer av inflammation i tjocktarmen, liksom gynnsamma förändringar i tarmbakterier (29).
En nyligen genomförd mänsklig studie visade att personer som åt broccoli kunde tömma tarmen lättare än individer i kontrollgruppen (30).
Även om dessa resultat är lovande behövs mer mänsklig forskning för att bättre förstå hur broccoli påverkar matsmältningshälsan.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att äta broccoli kan stödja normal tarmfunktion och gynna de goda bakterierna i tarmfloran, men mer forskning behövs.
En studie på 960 äldre vuxna visade att en servering per dag av mörkgröna grönsaker, såsom broccoli, kan hjälpa till att motverka försämrande av den mentala förmågan som sker i samband med åldrande (31).
Dessutom visade en djurstudie att möss som behandlades med kaempferol – en förening i broccoli – sänkte förekomsten av hjärnskada och minskade inflammation i nervvävnad efter en strokeliknande händelse (32).
Sulforafan är en annan potent bioaktiv förening som finns i broccoli med potential att stödja hjärnans funktion efter en händelse med minskad syresättning till hjärnan.
I vissa studier uppvisade möss som behandlades med sulforafan signifikant återhämtning i hjärnvävnaden och minskad nervinflammation efter hjärnskada eller exponering för toxiner (33, 34, 35).
Den mest aktuella forskningen som utvärderar effekten av bioaktiva föreningar som finns i broccoli på hjärnans hälsa är begränsad till djurstudier. Mer forskning behövs för att bestämma hur dessa föreningar stöder neurologisk funktion hos människor.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Flera djurstudier visar att specifika bioaktiva föreningar i broccoli kan ha en skyddande effekt på hjärnvävnaden. Men mer forskning behövs för att etablera detta förhållande hos människor.
Även om åldrande är en oundviklig naturlig process anses dietkvalitet vara en viktig aktör för att bestämma genetiskt uttryck och utveckling av åldersrelaterade sjukdomar (37).
Forskning visar att sulforafan, en viktig bioaktiv förening i broccoli, kan ha förmågan att sakta ner den biokemiska åldringsprocessen genom att förbättra antioxidantgener (37).
Det behövs fortfarande mer mänsklig forskning för att fastställa ett samband mellan orsak och effekt mellan intag av broccoli och dess effekt på åldrandet.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Sulforafan, ett ämne som finns i broccoli, kan eventuellt bromsa åldringsprocessen. Mer mänsklig forskning behövs för att bättre förstå denna funktion.
Källor:
Samtliga delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från den amerikanska myndigheten ”National Institutes of Health”.