Äpplen är en av de mest populära frukterna i världen – och det är lätt att förstå varför.
Det är en exceptionellt hälsosam frukt med många vetenskapligt stödda hälsofördelar.
Här är 9 imponerande hälsofördelar med äpplen:
Ett medelstort äpple – ca 180 gram – erbjuder följande näringsämnen:
- Kalorier: 95
- Kolhydrater: 25 gram
- Fiber: 4 gram
- C-vitamin: 14% av rekommenderat dagligt intag (RDI)
- Kalium: 6% av RDI
- Vitamin K: 5% av RDI
Dessutom ger samma mängd 2-4% av RDI för mangan, koppar och vitaminerna A, E, B1, B2 och B6.
Äpplen är också en bra källa till polyfenoler. Trots att näringsetiketter inte listar dessa växtföreningar, är de troligen ansvariga för många av hälsofördelarna.
För att få ut maximalt av äpplen, lämna skalet på – det innehåller hälften av fibrerna och många av polyfenolerna.
[/bsf-info-box][ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Äpplen är en bra källa till fibrer och vitamin C. De innehåller även polyfenoler, som kan bidra med många hälsofördelar.
Äpplen är rika på fiber och vatten – två egenskaper som gör att de är mättande.
I en studie åt en grupp äppelskivor innan en måltid vilket gjorde att dem kände sig mättare än de som konsumerade äppelmos, äppeljuice eller inga äppelprodukter innan en måltid.
I samma studie åt de som började sin måltid med äppelskivor i genomsnitt 200 mindre kalorier än de som inte gjorde det.
I en annan 10-veckors studie med 50 överviktiga kvinnor lyckades deltagare som åt äpplen gå ner i genomsnitt 1 kg mer och åt färre kalorier totalt sett jämfört med dem som åt havrekakor med liknande kaloriinnehåll och fiberinnehåll som äpplen.
Forskare tror att äpplen ger större mättnadskänsla eftersom de är mindre energitäta, men ändå har en stor volym jämför med kalorierna och är rika på fiber.
Dessutom kan vissa naturliga föreningar i dem främja viktminskning.
En studie på överviktiga möss fann att de som fick ett tillskott av koncentrat gjort på krossade äpplen och äppeljuice gick ner ytterligare i vikt och hade lägre nivåer av ”dåligt” LDL-kolesterol, triglycerider och även de totala kolesterolet i kroppen än resten av mössen i studien.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Äpplen kan hjälpa till med viktminskning på flera olika sätt. De är också extra mättande på grund av deras höga fiberinnehåll.
Äpplen har kopplats till en lägre risk för hjärtsjukdom.
En anledning till detta kan vara att äpplen innehåller lösliga fibrer – av den typen som kan hjälpa till att sänka dina kolesterolnivåer.
De innehåller också polyfenoler, som har antioxidant effekter. Många av dessa polyfenolerna är koncentrerade i skalet.
En av dessa polyfenoler är flavonoiden epikatekin, som visat sig kunna sänka blodtrycket.
En analys av ett flertal studier visade att ett högt intag av flavonoider var kopplade till en 20% lägre risk för stroke.
Flavonoider kan bidra till att förebygga hjärtsjukdomar genom att sänka blodtrycket, minska ”dålig” LDL-oxidation och fungera som antioxidanter.
En annan studie som jämförde effekterna av att äta ett äpple om dagen istället för att ta statiner – en typ av läkemedel kända för att sänka kolesterolet – konstaterade att äpplen skulle vara nästan lika effektiva för att minska risken för död från hjärtsjukdomar som drogerna.
Men eftersom detta inte var ett kontrollerat försök (patienterna var inte bevakade 24/7), måste man ta resultatet med en nypa salt.
En annan studie visade att konsumtion av frukt och grönsaker med vitt fruktkött, såsom äpplen och päron, kunde minska risken för stroke. För varje 25 gram av äppelskivor – som konsumerades minskade risken för stroke med 9%, vilket kan betyda att hög konsumtion kan resultera i en kraftigt minskad risk för Stroke.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Äpplen främjar hjärthälsan på flera sätt. De är rika på löslig fiber, vilket hjälper till att sänka kolesterolet. De innehåller också polyfenoler, som är kopplade till sänkt blodtryck och stroke risk.
Flera studier har kopplat konsumtion av äpplen till en lägre risk för typ 2-diabetes.
I en stor studie såg man att konsumtion av ett äpple om dagen kunde kopplas till en 28% lägre risk för typ 2-diabetes jämfört med att inte äta några äpplen. Även att äta bara några äpplen per vecka hade en liknande motverkande effekt.
Det är möjligt att polyfenoler i äpplen hjälper till att förhindra vävnads skador på beta celler i bukspottskörteln. Beta celler producerar insulin i kroppen och är ofta skadade hos personer med typ 2-diabetes.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att äta äpplen är kopplat till en lägre risk för typ 2-diabetes. Detta beror möjligen på äpplets polyfenol antioxidanter.
Äpplen innehåller pektin, en typ av fiber som fungerar är probiotisk. Det betyder att fibrerna matar de goda bakterierna i magen.
Din tunntarm absorberar inte fiber under matsmältning. I stället går det till ditt kolon, där det kan främja tillväxten av goda bakterier. Pektinet förvandlas också till andra användbara föreningar som cirkulerar tillbaka genom din kropp.
Ny forskning tyder på att detta kan vara anledningen till några av de skyddande effekterna som äpplen ger mot fetma, typ 2 diabetes och hjärtsjukdom.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Typen av fiber i äpplen främjar bra bakterier och kan vara anledningen till att de skyddar mot fetma, hjärt-och diabetes typ 2.
Studier i provrör har visat en länk mellan växtföreningar i äpplen och en lägre risk för cancer.
Dessutom rapporterade en studie hos kvinnor att konsumtion av äpplen var kopplat till en lägre risk att dö från cancer (2).
Forskare tror att deras antioxidanter och antiinflammatoriska effekter kan vara ansvariga för deras potentiellt cancer-förebyggande effekter (2).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Äpplen har flera naturligt förekommande föreningar som kan hjälpa till att bekämpa cancer. Observationsstudier har kopplat dem till en lägre risk för cancer och dödsfall från cancer.
Att äta frukt är kopplad till högre bentäthet, vilket är en markör för benhälsa.
Forskare tror att antioxidant och antiinflammatoriska föreningar i frukt kan bidra till att främja benets densitet och styrka.
Vissa studier har visat att äpplen specifikt kan påverka benhälsan positivt (3).
I en studie åt kvinnor en måltid som antingen innehöll färska äpplen, skalade äpplen, äppelmos eller inga äppelprodukter. De som åt äpplen förlorade mindre kalcium från sina kroppar än kontrollgruppen (4).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Antioxidant och antiinflammatoriska föreningar i äpplen kan främja benhälsan. Dessutom kan konsumtion av frukt hjälpa till att bevara benmassan när du åldras.
Klassen av smärtstillande medicin som kallas icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan skada dina tarmar.
En studie i provrör och råttor fann att frystorkat äpplextrakt hjälpte till att skydda magceller från skador på grund av värktabletter (4).
Två växtföreningar i äpplen – klorogensyra och katekin – anses vara till stor nytta (4).
Men forskning på människor behövs för att bekräfta dessa resultat.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Äpplen innehåller föreningar som kan hjälpa till att skydda din mage från skador på grund av smärtstillande medel.
Mest forskning fokuserar på äppelskal och fruktkött.
Däremot kan äppeljuice ha fördelar för åldersrelaterad försämrad hjärnkapacitet.
I djurstudier reducerade juicekoncentrat skadliga reaktiva syrearter (ROS) i hjärnvävnad och minimerade försämring av den mentala förmågan (5).
Äppeljuice kan hjälpa till att bevara acetylkolin, en neurotransmittor som kan försämras med åldern. Låga nivåer av acetylkolin är kopplade till Alzheimers sjukdom (4).
På samma sätt fann forskare som matade äldre råttor hela äpplen att en markör för råttans minne återställdes till nivån av yngre råttor (4).
Med det sagt, hela äpplen innehåller samma ämnen som äppeljuice – och det är alltid ett hälsosammare val att äta din frukt hel.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Enligt djurstudier kan äppeljuice bidra till att förhindra försämringen av neurotransmittorer som har en roll i minnets funktion.
Quercetin är ett näringsämne som finns i vissa frukter som har visat sig i undersökningar ha antiinflammatoriska, antidepressiva och motarbetande effekter mot cancer.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Katekin” heading_tag=”h2″]
Katekin är en naturlig antioxidant som också finns i stora mängder i grönt te bland annat. Forskning har visat att Katekin har förbättrat hjärna och muskelfunktioner.
[/bsf-info-box][bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ title=”Klorogen Syra” heading_tag=”h2″]Klorogen syra finns också i bland annat kaffe. Forskning har visat att Klorogen Syra visat sig sänka blodsockret och orsaka viktminskning i ett flertal studier.[/bsf-info-box][ultimate_heading main_heading=”Poängen” heading_tag=”h1″ spacer=”line_with_icon” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#000000″ icon=”icomoon-fontawesome-16×16-leaf” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″][/ultimate_heading][bsf-info-box icon=”Defaults-star” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ heading_tag=”h2″]
Äpplen är otroligt hälsosamma för dig, och att äta dem är kopplat till en lägre risk för många vanliga och farliga sjukdomar, inklusive diabetes och cancer.
Dessutom kan dess lösliga fiberhalt främja viktminskning och bra tarmhälsa.
Ett vanligt äpple motsvarar 3,5dl frukt – vilket är 3/4 av den 4,5dl dagliga rekommendationen för frukt.
För att ta del av de största hälsofördelarna, ät hela frukten – både skal och fruktkött.
[/bsf-info-box]
Källor:
Samtliga delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från ”National Institutes of Health”.