Men den dominerande fettsyran i olivolja är ett enkelomättat fett som kallas oljesyra, vilket utgör 73% av den totala oljehalten.
Studier tyder på att oljesyra minskar inflammation och till och med kan ha positiva effekter på gener kopplade till cancer (2, 3, 4, 5).
Enkelomättade fetter är också ganska resistenta mot hög värme, vilket gör extra jungfruolja till ett hälsosamt val för matlagning.[/bsf-info-box][ult_content_box box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Olivolja är rik på enkelomättad oljesyra. Denna fettsyra tros ha många fördelaktiga effekter och är ett hälsosamt val för matlagning.
Dessa antioxidanter är biologiskt aktiva och kan minska risken för kroniska sjukdomar (6, 7).
De bekämpar också inflammation och hjälper till att skydda kolesterolet i blodet från oxidation – två fördelar som kan sänka risken för hjärtsjukdomar (8, 9).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Extra jungfruolja är fylld med antioxidanter, varav några har kraftfulla biologiska effekter.
Extra jungfruolivolja kan minska inflammation, vilket kan vara en av de främsta orsakerna till dess hälsofördelar.
De viktigaste antiinflammatoriska effekterna kommer från antioxidanterna. Nyckeln bland dem är oleocanthal, som har visat sig fungera på samma sätt som ibuprofen, vilket är ett antiinflammatoriskt läkemedel (10).
Vissa forskare uppskattar att mängden oleocanthal man får från 3 till 4 matskedar (50 ml) extra jungfruolivolja har en liknande effekt som 10% av den vuxna dosen av ibuprofen (11).
Forskning tyder också på att oljesyra, den viktigaste fettsyran i olivolja, kan minska nivåerna av viktiga inflammatoriska markörer som C-reaktivt protein (CRP) (2, 3).
En studie visade också att antioxidanter av olivolja kan hämma vissa gener och proteiner som driver inflammation (12).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Olivolja innehåller näringsämnen som bekämpar inflammation. Dessa inkluderar oljesyra såväl som antioxidanten oleocanthal.
I utvecklade länder är stroke den näst vanligaste dödsorsaken, precis bakom hjärtsjukdomar (13).
Förhållandet mellan olivolja och risken för stroke har studerats genomgående. En stor genomgång av studier på 841 000 personer fann att olivolja var den enda källan till enkelomättat fett som hade ett samband med en minskad risk för stroke och hjärtsjukdom (14).
I en annan granskning av 140 000 deltagare hade de som konsumerade olivolja en mycket lägre risk för stroke än de som inte gjorde det (15).[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Flera stora studier visar att människor som konsumerar olivolja har en mycket lägre risk för stroke, den näst största dödsorsaken i utvecklade länder.
Hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen (16).
Observationsstudier som genomfördes för några decennier sedan visade att hjärtsjukdomar är mindre vanliga i Medelhavsländerna.
Detta ledde till omfattande forskning om Medelhavsdieten, som nu har visat sig minska risken för hjärtsjukdomar avsevärt (17, 18).
Extra jungfruolja är en av de viktigaste ingredienserna i denna diet och skyddar mot hjärtsjukdomar på flera sätt (19).
Det sänker inflammation, skyddar mot ”dåligt” LDL-kolesterol från oxidation, förbättrar slemhinnan i dina blodkärl och kan hjälpa till att förhindra överdriven blodkoagulering (20, 21, 22, 23, 24, 25).
En annan intressant grej är att det också visat sig sänka blodtrycket, vilket är en av de starkaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar och för tidig död.
I en studie minskade olivoljan behovet av blodtrycksmedicin med 48% (26, 27, 28).
Dussintals – om inte hundratals – studier tyder på att extra jungfruolja har kraftfulla fördelar för ditt hjärta.
Om du har hjärtsjukdomar, en familjehistoria av hjärtsjukdomar eller någon annan viktig riskfaktor, kan det gynna dig att ikludera rika mängder av extra jungfruolja i din kost.[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Extra jungfruolja har många fördelar för hjärthälsan. Det sänker blodtrycket, skyddar ”dåliga” LDL-kolesterolpartiklar från oxidation och förbättrar blodkärlens funktion.
Flera studier har dock kopplat Medelhavsdieten, rik på olivolja, med gynnsamma effekter på kroppsvikt (29, 30, 31).
I en 30-månadersstudie på över 7000 spanska studenter var konsumtion av mycket olivolja inte kopplad till ökad vikt (32).
Dessutom fann en treårsstudie på 187 deltagare att en diet rik på olivolja var kopplad till ökade nivåer av antioxidanter i blodet, såväl som viktminskning (33).
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Att konsumera olivolja verkar inte öka sannolikheten för viktökning. Måttligt intag kan till och med hjälpa till med viktminskning
Flera studier har kopplat olivolja till fördelaktiga effekter på blodsockret och insulinkänsligheten (34, 35).
En slumpmässig klinisk studie på 418 friska människor bekräftade nyligen de skyddande effekterna av olivolja (36).
I denna studie minskade en medelhavsdiet rik på olivolja risken för typ 2-diabetes med över 40%.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Både observationsstudier och kliniska prövningar tyder på att olivolja i kombination med en medelhavsdiet kan minska risken för typ 2-diabetes.
Människor i Medelhavsländerna har en lägre risk för vissa cancerformer, och många forskare tror att olivolja kan vara orsaken (37).
Antioxidanterna i olivolja kan minska oxidationsskador på grund av fria radikaler, vilket antas vara en ledande orsak till cancer (38, 39).
Många provrörsstudier visar att föreningar i olivolja kan bekämpa cancerceller (40, 41). Mer forskning behövs för att avgöra om olivolja faktiskt minskar risken för cancer.
[/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Preliminära bevis tyder på att olivolja kan minska cancerrisken, men ytterligare studier behövs.
En av dessa är Helicobacter pylori, en bakterie som lever i magen och kan orsaka magsår och magcancer.
Provrörsstudier har visat att extra jungfruolivolja bekämpar åtta stammar av denna bakterie, varav tre är resistenta mot antibiotika (43).
En studie på människor föreslog att 30 gram extra jungfruolja, som tas dagligen, kan eliminera Helicobacter pylori-infektion hos 10–40% av människor på så lite som två veckor (44). [/bsf-info-box][ult_content_box trans_duration=”0″ box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” hover_box_shadow=”horizontal:px|vertical:px|blur:px|spread:px|style:none|” border=”border-style:solid;|border-width:1px;border-radius:10px;|border-color:#ff6600;” bg_color=”#f4f4f4″ margin=”margin:15px;” padding=”padding:5px;” min_height=”0″ hover_bg_color=”#f4f4f4″ hover_border_color=”#81d742″]
SAMMANFATTNING
Extra jungfruolja har antibakteriella egenskaper och har visat sig vara särskilt effektiv mot Helicobacter pylori, en typ av bakterie som kan orsaka magsår och magcancer.
Extra jungfruolivolja behåller några av antioxidanterna och de bioaktiva föreningarna från oliver. Av denna anledning anses det hälsosammare än den mer raffinerade sorten av olivolja.
Ändå finns det mycket bedrägerier på olivoljemarknaden, eftersom många oljor som skriver ”extra jungfru” på etiketten har spädts ut med andra raffinerade oljor.
Undersök därför etiketterna noggrant för att säkerställa att du får riktig extra jungfruolja. Det är alltid en bra idé att läsa ingredienslistor och söka efter kvalitetscertifiering.
[/bsf-info-box][ultimate_heading main_heading=”Poängen” heading_tag=”h1″ spacer=”line_with_icon” spacer_position=”bottom” line_height=”1″ line_color=”#000000″ icon=”icomoon-fontawesome-16×16-leaf” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″][/ultimate_heading][bsf-info-box icon=”Defaults-star” icon_size=”32″ icon_color=”#81d742″ heading_tag=”h2″]I slutet av dagen är extra jungfruolja av hög kvalitet otroligt hälsosamt.
På grund av dess kraftfulla antioxidanter gynnar det ditt hjärta, hjärna, leder och mer.
Faktum är att det kan vara det hälsosammaste fettet på planeten.
[/bsf-info-box]
@vaxtbaserat 3 anledningar till att lägga till olivolja i din kost 🫒🌱 (Vetenskapligt bevisat🧬) ##hälsa ##nyttig ##sverige ##hälsosam ##sverige ##träning ##fördig ##kost
♬ originalljud - Växtbaserat.se
Källor:
De flesta delar av artiklen kommer från ”PubMed Central” vilket är en av våra betrodda källor.
Detta är en högt respekterad databas från den amerikanska myndigheten ”National Institutes of Health”.
Denna artikel är en översatt del av en artikel skriven av teamet på Healthline.com, författare är Joe Leech, MS, för att läsa hela originalartikeln klicka här.
Näring är en grundläggande byggsten för välbefinnande, men att räkna ut vad som är rätt för dig, dina hälsomål och din livsstil kan vara förvirrande. Vi är dedikerade till att ge dig den mest pålitliga, opartiska och korrekta informationen. Alla växtbaserat.se artiklar är baserade på vetenskapliga bevis och inspirerade av bland annat “Healthlines” team av licensierade nutritionister och dietister.